В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Основні обов'язки робітників і службовців закріплені в ряді найважливіших нормативних актів, головним серед яких є Кодекс законів про працю. Насамперед, укладаючи трудовий договір, працівник приймає на себе головну обов'язок виконувати роботу за певною спеціальністю, кваліфікації, посади і при цьому підкорятися правилам внутрішнього трудового розпорядку, встановленими в установі (ст.21 КЗпП).

Відповідно до ст. 139 КЗпП працівники зобов'язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, дотримуватися трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір.

У п. 11 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ, організацій від 20.07.1984 р. міститься найбільш повний перелік загальних обов'язків працівників. Серед них: працювати чесно і сумлінно, дотримуватися дисципліни праці - основу порядку на виробництві, своєчасно і точно виконувати розпорядження адміністрації, використовувати весь робочий час для продуктивної праці, не допускати упущень і браку в роботі, дотримуватися технологічної дисципліни, вимог але охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної безпеки, працювати у виданому спецодязі, спецвзутті, користуватися необхідними засобами індивідуального захисту, утримувати своє робоче місце, обладнання та пристосування і передавати змінному працівнику в порядку, чистоті і справному стані, а також дотримуватися чистоти на території підприємства, дотримуватися встановленого порядку зберігання матеріальних цінностей і документів.

Прийнято вважати, що деякі з них носять, швидше, не правовий характер, а є моральними обов'язками. До них, зокрема, належать обов'язки підвищувати продуктивність праці, добиватися перевиконання норм виробітку, вести себе гідно, дотримуватися правил гуртожитку, утримуватися від дій, що заважають іншим працівникам виконувати їх обов'язки.

У п. 9.1 Загальних положень «Довідника кваліфікаційних ха-рактеристик професій працівників», затверджених наказом Мі-ністерства праці та соціальної політики України від 16.02.1998 р. № 24, закріплені такі основні обов'язки працівників: а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці; б) дотримуватися норм технологічного процесу; в) виконувати правила щодо здійснення діяльності, спрямованої на зміни або визначення стану предметів виробництва, технічне обслуговування або ремонт засобів технологічного оснащення; г) забезпечувати робочий стан і показники надійності виробничої або функціональної системи за параметрами якості продукції (послуг), продуктивності, матеріальних і вартісних витрат на виготовлення продукції (надання послуг); застосовувати способи і прийоми попередження відмов технологічних систем і виникнення браку; д) сприяти ефективній діяльності виробничих і функціональних систем вищих рівнів (ділянки, відділу, іншого підрозділу підприємства, установи, організації в цілому); е) знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці та навколишнього природного середовища, правил безпечного поводження з устаткуванням, машинами, механізмами, користування засобами колективної та індивідуального захисту; є) дотримуватися норми, методи і прийоми безпечного ведення робіт; ж) здійснювати заходи для поліпшення умов праці, передбачені трудовим та колективним договорами і правилами внутрішнього трудового розпорядку; з) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених виробничих негативних явищ (пожежі, аварії, повені і т. д .).

Крім того, працівники повинні знати і застосовувати на практиці знання про: а) кращий досвід роботи за професією на підприємствах, в установах, організаціях даної та суміжних галузей конкуруючих фірм в інших країнах; б) економічні досягнення, необхідних для успішного виконання професійних завдань та обов'язків ; в) призначення, порядок встановлення та перегляду норм праці, тарифних ставок, посадових окладів, розцінок; г) виробничих (експлуатаційних) інструкціях, інструкціях з охорони праці, пожежної безпеки та правила внутрішнього трудового розпорядку; нормах ділової поведінки та етики професійних відносин; д ) основних положеннях і порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників; е) застосуванні Кодексу законів про працю та інших законодавчих актів, що регулюють професійну зайнятість громадян (п. 11 «Загальних положень ...»).

Коло обов'язків, які виконує кожен працівник за своєю спеціальністю, кваліфікацією чи посадою, міститься у кваліфікаційній характеристиці (посадовій інструкції), з якою власник зобов'язаний ознайомити працівника до початку роботи.


Получите за 15 минут консультацию юриста!