В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Відповідно до законодавства України стороною в трудовому договорі є власник (уповноважений ним орган) або фізична особа. У ст. 21 КЗпП передбачено обов'язок власника виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

У ст. 141 КЗпП закріплені обов'язки власника або уповноважений ним органу правильно організувати працю працівників, створювати умови для зростання продуктивності праці, забезпечувати трудову і виробничу дисципліну, неухильно дотримуватися законодавства про працю і правил охорони праці, уважно ставитися до потреб і запитів працівників, поліпшувати умови їх праці та побуту.

Деякі із зазначених обов'язків власника теж носять моральний характер, зокрема, щодо запитів і потреб працівників.

Серед основних обов'язків роботодавця в п. 12 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку значаться: правильно організовувати працю працівників, щоб кожен працював за своєю спеціальністю і кваліфікації, мав закріплене за ним робоче місце, своєчасно до початку доручається роботи був ознайомлений з установленим завданням і забезпечений роботою в протягом робочого дня (зміни); забезпечити здорові і безпечні умови праці, справний стан інструменту, машин, верстатів та іншого обладнання, а також нормативні запаси сировини, матеріалів та інших ресурсів, необхідних для безперебійної і ритмічної роботи; забезпечувати правильне застосування діючих умов оплати і нормування праці; видавати заробітну плату у встановлені терміни; забезпечувати суворе дотримання трудової і виробничої дисципліни; неухильно дотримуватися законодавства про працю і правил охорони праці; вживати необхідних заходів щодо профілактики виробничого травматизму, професійних та інших захворювань робітників і службовців.

Відповідно до п. 9.2 Загальних положень «Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників», затверджених наказом Мінпраці України від 16.02.1998 р., всі керівники зобов'язані:

а) розробляти директивні та керівні матеріали, створювати можливості для майбутнього розвитку;

б) впроваджувати нормативні та інструктивні матеріали, забезпечувати умови для вдосконалення організації виконання робіт і управління підрозділами;

в) відповідати за налагодження ефективних виробничих (службових) взаємовідносин і зв'язків між працівниками; г) стежити за додержанням вимог посадових (робочих) інструкцій; аналізувати стан виконання планів організації робіт, виконавської майстерності працівників, задоволення вимог та технологічні, ринкові, фінансові досягнення чи прорахунки ; д) відповідати за порівняльні показники для визначення відповідності планових завдань виконаним роботам; е) удосконалювати форми винагороди та стимулювання працівників відповідно до їх професійними і діловими якостями, складністю та умовами праці, результатами господарської діяльності підприємств, установ, організацій; є) застосовувати методи оцінки результатів управлінських рішень (стратегічне планування, визначення цілей і пріоритетів, раціональне використання ресурсів виробництва і т. д.); ж) накопичувати інформацію від замовників, постачальників та партнерів з метою поліпшення якості робіт; з) забезпечувати проектування і впровадження всіх видів професійних виконавських процесів (робіт), постійно дбати про їх оцінку та поліпшенні, і) відповідати за формування на виробництві, у сфері послуг освітнього і кваліфікаційного рівнів, необхідних для успішного виконання працівниками робіт; і) постійно впроваджувати засоби з навчання та розвитку, нормальної життєдіяльності працівників, створення добробуту, мотивації їх до досягнення високих економічних результатів; Ї) створювати необхідні умови для успішного виробництва робіт, особливо для виготовлення нових виробів (надання нових послуг), поширення їх на товарні ринки (ринки послуг), встановлення партнерських відносин з постачальниками, споживачами та конкурентами; й) удосконалювати соціальні відносини на підприємстві, в установі, організації, поза впроваджувати високу культуру людських відносин; к) застосовувати світовий досвід і передову вітчизняну практику організації виробництва (робіт).

Порушення власником або уповноваженим ним органом законодав-ства про працю, колективного або трудового договору є підставою для дострокового розірвання на вимогу працівника строкового трудового договору (ст.39 КЗпП).

Для керівника, який порушує законодавство про працю або не виконує зобов'язань за колективним договором, який не-сприятливими наслідками є звільнення або зсув із займаної посади на вимогу профспілкового чи іншого органу, який за дорученням трудового колективу підписав колективний договір. Керівник, не згодний з даними вимогою, має право оскаржити його до суду у двотижневий строк (ст.45 КЗпП).


Получите за 15 минут консультацию юриста!