В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Частиною I статті 147 Кодексу законів про працю передбачено два стягнення: догана та звільнення. Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення, сказано в ч. II цієї статті. У законодавчих актах, що встановлюють спеціальну дисциплінарну відповідальність, передбачені такі види стягнень і впливів: попередження про неповну службову відповідність, затримка до одного року в при-присвоєнні чергового рангу або у призначенні на вищу посаду (ст. 14 Закону «Про державну службу»); пониження кваліфікаційного класу (ст.32 Закону «Про статус суддів»); попередження, призупинення дії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю на строк до одного року, анулювання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю (ст. 16 Закону «Про адвокатуру») ; зниження в класному чині, пониження в посаді, позбавлення нагрудного знака «Почесний працівник прокуратури України *, звільнення з позбавленням класного чину (ст.9 Дисциплінарного статуту прокуратури України) та ін

При виборі стягнення слід враховувати позицію Пленуму Верховного Суду України, висловлену ним в постанові № 9 від 01.11.1996 р.: у зв'язку з конституційною забороною застосування примусової праці не можуть застосовуватися правила відомчих положень і статутів про дисципліну, що передбачають можливість тимчасового переведення працівника без його згоди на іншу роботу в порядку дисциплінарного стягнення. Наприклад, такі заходи стягнення були передбачені в п. 12 Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту, затвердженого Постановою Кабміну України від 26.01.1993 р. № 45 (позбавлення машиніста права керування локомотивом з наданням роботи помічника машиніста, а також позбавлення свідоцтва водія моторно-рейкового транспорту незнімного типу та свідоцтва помічника машиніста локомотива з наданням роботи, не пов'язаної з керуванням локомотивом і моторно-рейковим транспортом, на строк до одного року; переміщення на менш оплачувану роботу на термін до трьох місяців, зміщення на нижчу посаду на строк до шести місяців).

За грубе порушення технологічної дисципліни та інші серйозні порушення, що спричинили погіршення якості продукції або робіт, працівникові може бути знижена кваліфікація на один розряд (категорію). Поновлення розряду (категорії) проводиться не раніше ніж через три місяці після зниження в тому ж порядку, як і підвищення розряду (категорії) (п. 17 «Загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників», затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 16.02 .1998 р.).


Получите за 15 минут консультацию юриста!