В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Правом застосування дисциплінарного стягнення наділений орган, якому надано право прийняття на роботу (обрання, затвердження і призначення на посаду) даного працівника, ска - зано в ч. І ст. 147і КЗпП. Компетенція такого органу визначена в установчих документах підприємства. Їм, як правило, є керівник підприємства, установи, організації.

На працівників, які несуть дисциплінарну відповідальність за статутами, положеннями та іншими актами законодавства про дисципліну, дисциплінарні стягнення можуть накладатися також вищестоящими органами по відношенню до органів, вказаних вище (ч. II ст.1471). Наприклад, відповідно до п. 19 Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту вищестоящий керівник може повністю реалізувати дисциплінарні права, що належать нижчестоящомукерівнику.

Особливий порядок встановлений для звільнення працівників, які займають виборні посади. Їх звільнення може бути зроблене лише за рішенням органу, який їх обрав, і лише з підстав, передбачених законодавством (ч. III ст. 1471). Це означає, що для звільнення виборного працівника однієї ініціативи котрий обрав його органу недостатньо, необхідно мати підставу для його звільнення. Не можна, наприклад, «звільнити від займаної посади» керівника профспілкової організації чи об'єднання профспілок навіть за рішенням загальних зборів (конференції, пленуму, з'їзду) на тій підставі, що він «не справляється з покладеними на нього обов'язками», «не виправдав довіри», «за безініціативність». Таких формулювань підстав розірвання трудового договору чинне законодавство не містить, а для вибраного працівника керівництво громадської або іншою організацією, яка його обрала, є не тільки правом, а й трудовим обов'язком. Він перебуває у трудових відносинах з цією організацією, на нього повною мірою поширюється трудове законодавство, в тому числі і щодо підстав припинення трудового договору. Якщо він «не справляється», то слід з'ясувати причини, з яких виборний працівник не може виконувати покладені обов'язки, і конкретні факти, що дають підстави для таких висновків. Якщо в їх основі лежить винна протиправне поведінка, тоді є підстави для застосування до нього дисциплінарного стягнення у загальному порядку, в тому числі і звільнення за п. З ст.40 КЗпП.


Получите за 15 минут консультацию юриста!