В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Терміни для накладення дисциплінарних стягнень в порядку загальної дисциплінарної відповідальності встановлені у ст. 148 КЗпП. Дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням його у відпустці. У будь-якому випадку дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

Спеціальними нормативними актами встановлені й інші строки застосування дисциплінарних стягнень. Так, відповідно до ст. 12 Дисциплінарного статуту прокуратури України дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше одного року з дня його вчинення. Такий же термін встановлений в ст.43 Закону «Про Вищу раду юстиції» від 15.01.1998 р.

В термін, протягом якого застосовується дисциплінарне стягнення, не включається час провадження у кримінальній справі (п. 18 Положення про дисципліну працівників гірничих підприємств від 13.03.2002 р.).

При звільненні за пунктами 3, 4, 7, 8 ст. 40 та п.1 ст.41 КЗпП слід мати на увазі роз'яснення Пленуму Верховного Суду України про необхідність дотримання строків застосування дисциплінарного стягнення (п.22 Постанови № 9 Пленуму Верховного Суду України від 06.11.1992 р. «Про практику розгляду судами трудових спорів» ).


Получите за 15 минут консультацию юриста!