В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Накладене на працівника дисциплінарне стягнення може бути оскаржене в порядку, встановленому для розгляду трудових спорів, сказано в ст. 150 КЗпП. Такий порядок передбачено у гл. XV КЗпП, і він полягає у можливості працівника оскаржити накладене дисциплінарне стягнення як до комісії з трудових спорів, так і безпосередньо до суду. Хоча в ч. І ст.224 КЗпП сказано, що комісії з трудових спорів є обов'язковим первинним органом по розгляду трудових спорів, за винятком тих, які розглядаються безпосередньо в суді, це правило не може бути перешкодою для оскарження до суду не тільки звільнення, але і догани. Підставою для такого висновку є конституційне положення про те, що правосуддя в Україні здійснюється виключно судами, юрисдикція яких поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі (ст. 124 Конституції). Суд не вправі відмовити особі в прийнятті позовної заяви чи скарги на тій підставі, що її вимоги можуть бути розглянуті в передбаченому законом досудовому порядку (п.8 Постанови № 9 Пленуму Верховного Суду України від 01.11.1996 р. «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя »).

Не може бути підставою для відмови в прийнятті позовної заяви чи скарги про накладення дисциплінарного стягнення і положення ст.222 КЗпП, відповідно до якої особливості розгляду трудових спорів суддів, прокурорсько-слідчих працівників, а також працівників навчальних, наукових та інших установ прокуратури, які мають класні чини, встановлюються законодавством. В абзаці другому п. 8 названої постанови Пленуму Верховного Суду зазначено, що статтею 55 Конституції кожній людині гарантовано право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб, а тому суд не повинен відмовляти особі в прийомі або розгляді скарги з підстав, передбачених законом, який це право обмежує.

Рішенням Конституційного Суду України від 22.06.2004 р. визнано неконституційним положення частини 2 статті 16 Дисциплінарного статуту Прокуратури України, відповідно до якої рішення Президента України та Генерального прокурора України про позбавлення класного чину, наказ Генерального прокурора України про застосування одного з дисциплінарних стягнень, передбачених пунктами 5 і 6 ст. 9 Статуту, або відмова про поновлення на роботі прокурорсько-слідчих працівників, звільнених прокурорами АР Крим, областей, міста Києва та прирівняних до них прокурорами, можуть бути оскаржені до Верховного Суду України. Це означає, що зазначені особи можуть звертатися із заявами не тільки до Верховного Суду, а й до місцевих судів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!