В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

У юридичній літературі поняття "охорона праці" вживається в широкому і вузькому сенсах. У широкому значенні цей термін застосовується для позначення всієї сукупності норм трудового права, спрямованих на всебічну охорону трудових прав громадян, тобто права на працю і її оплату, на відпочинок, соціальне забезпечення і т. д. На основі такого розуміння охорони праці вчені сформулювали принцип охорони праці як один з основних принципів трудового права. Дійсно, воно сформувалося як право охорони праці і по суті залишається таким. Треба думати, що подальше підвищення його ролі буде пов'язано саме з посиленням охорони праці, тобто охорони життя працівника на виробництві, його здоров'я, фізичних і моральних сил. Такі вчені, як А. Е. Пашерстник, Н. Г. Александров, Я. Л. Кисельов, А. С. Крас-нопольскій, А. А. Абрамова, С. А. Голощапов під охороною праці за-нітрохи сукупність всіх норм трудового права, так як всі вони встановлені в інтересах працівників. З підтримкою розуміння охорони праці в широкому сенсі виступив С. А. Іванов. На його думку, у своїй сутності трудове право в юридичному аспекті є правом охорони праці в широкому смисле1, і лише В. І. Семен-ков - єдиний дослідник, що висловився проти розуміння охорони праці в широкому сенсі.

Під охороною праці у вузькому сенсі мається на увазі сукупність правових норм і правил, які визначають заходи щодо створення безпечних умов праці, запобігання виробничому травматизму і професійних захворювань, а також регулюючих нагляд і контроль за додержанням законодавства про охорону праці, який здійснюється державою за активної участі трудових колективів і профспілок.

Стаття 1 Закону України «Про охорону праці» визначає, що «охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини у процесі праці».

Здоров'я - це стан повного фізичного, духовного і со-ціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних дефектів.

Питання відшкодування шкоди працівникам у випадках ушкодження їх здоров'я вирішуються відповідно до Закону України від 23 вересня 1999 р. «Про загальнообов'язкове державне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» 2.

Інститут охорони праці у вузькому розумінні включає правові норми, що регулюють:

організацію охорони праці на виробництві;

здійснення заходів для індивідуального захисту від про-виробничих травм та професійних захворювань;

охорону праці жінок, неповнолітніх та інвалідів;

нагляд і контроль за дотриманням норм з охорони праці;

відповідальність працівників за порушення норм з охорони праці.


Получите за 15 минут консультацию юриста!