В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

При укладенні трудового договору громадянин, що надходить на роботу, повинен бути проінформований власником під розписку про умови праці на підприємстві, наявності на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я , про його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

Забороняється укладення трудового договору з громадянином, якому медичним висновком протипоказана запропонована робота за станом здоров'я.

До виконання робіт підвищеної небезпеки та вимагають про-фессионального відбору допускаються особи за наявності псіхофі-зіологіческіх експертизи.

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо склалася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для оточуючих його людей і навколишнього середовища. За період простою з цих причин (не з вини працівника) за ним зберігається середній заробіток.

Працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не ви-полняет законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору. У цьому випадку виплачується вихідна допомога у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного заробітку.

Працівників, які потребують за станом здоров'я надання їм легшої роботи, власник або уповноважений ним орган повинен на строк, зазначений у медичному висновку, при необхідності встановити скорочений робочий день та організувати проведення навчання працівника з отримання іншої професії відповідно до законодавства.

На час зупинення експлуатації підприємства, цеху, дільниці, окремого виробництва або устаткування органом державного нагляду або службою охорони праці за працівниками зберігається місце роботи.


Получите за 15 минут консультацию юриста!