В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Правила і норми з техніки безпеки мають на меті забезпечити захист організму працюючих від фізичних травм і впливу технічних засобів, які використовуються в процесі праці. У них визначаються правила безпечного ведення робіт, належного оснащення машин, верстатів і т. п.

Порядок розробки інструкцій з охорони праці визначено в Наказі Міністерства праці та соціальної політики України та Комітету з нагляду за охороною праці від 29 січня 1998 р. № 9 «Про затвердження Положення про розробку інструкцій з охорони праці» .1

У «Положенні про розробку інструкцій з охорони праці», твердженню наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.98 р. № 9, передбачено, що інструкції поділяються на:

інструкції, що належать до державних міжгалузевих нормативних актів про охорону праці;

примірні інструкції;

інструкції, що діють на підприємстві.

Загальне керівництво розробкою (переглядом) інструкцій на підприємстві покладається на роботодавця.

Роботодавець несе відповідальність за організацію розробки (перегляду) та забезпечення всіх працівників необхідними інстр-рукцій.

Роботодавець безкоштовно забезпечує інструкціями працівників та керівників структурних підрозділів (служб).

Перегляд інструкцій, що належать до державних міжгалузевих нормативних актів про охорону праці, і примірних інструкцій проводиться в міру необхідності, але не рідше одного разу на 10 років, перегляд інструкцій, що діють на підприємствах - у терміни, передбачені державними актами про охорону праці, на основі яких вони розроблені, але не рідше одного разу на 5 років, а для професій або видів робіт з підвищеною небезпекою - не рідше одного разу на 3 роки.

У випадках аварійної ситуації, змін у законодавстві про працю та охорону праці, при впровадженні нових технологій, зміні технологічного процесу, нових видів обладнання, інструментів, видів енергії і т. д. інструкції переглядаються до закінчення зазначених строків.

У разі відсутності в нормативних актах про охорону праці требо-ваний, які необхідно виконати для забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на певних роботах, власник зобов'язаний вжити погоджених з органами державного нагляду заходів, що забезпечують безпеку працівників.


Получите за 15 минут консультацию юриста!