В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Усі працівники при прийнятті на роботу і в процесі роботи проходять на підприємстві інструктаж (навчання) з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, про правила поведінки при виникненні аварії згідно з Типовим положенням, затвердженим Державним комітетом України по нагляду за охороною праці.

Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці, забороняється. У разі незадовільних знань працівники повинні пройти повторне навчений-ня. Особи, які при повторній перевірці показали незадовільний-орудний знання, звільняються або переводяться на іншу роботу відповідно до чинного законодавства. Відповідальність за організацію навчання і перевірку знань з охорони праці на підприємстві покладається на його керівника.

Порядок проведення інструктажу і перевірки знань докладно описаний в «Типовому положенні про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», затвердженому наказом Комітету з нагляду за охороною праці України від 26 січня 2005 р. № 15.1 Це положення поширюється на всі підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та видів їх діяльності.

Система інструктажу охоплює кілька стадій: вступну, первинну, повторну, позапланову, цільову.

Вступний інструктаж проводиться з усіма працівниками, що надійшли на роботу або знаходяться у відрядженні на підприємстві, а також з учнями і студентами в навчальних закладах перед початком лабораторних та практичних занять. Його проводять за спеціальною програмою і роблять відповідний запис у журналі.

Первинний інструктаж здійснюють на робочому місці перед початком роботи. Програма його розробляється керівником цеху, дільниці, узгоджується зі службою охорони праці і затверджується керівником підприємств. Він проводиться індивідуально або з групою осіб загальної спеціальності. Після цього на робочому місці всі працівники повинні протягом 2-15 змін пройти стажування під керівництвом досвідчених фахівців.

Повторний інструктаж проводиться на робочому місці з усіма працівниками; на роботах з підвищеною небезпекою - один раз на квартал; на інших роботах - один раз на півріччя.

Позаплановий інструктаж проводиться індивідуально або з групою осіб. Обсяг і зміст інструктажу визначається в кожному конкретному випадку залежно від причин і обставин, що спонукали його проведення.

Цільовий інструктаж проводиться з працівниками при виконанні разових робіт (ліквідації аварій, стихійного лиха тощо), не пов'язаних з безпосередніми обов'язками за фахом.

Всі інструктажі фіксуються в журналі, в якому мають бути підписи тих, кого інструктували, і тих, хто інструктував.

Керівник зобов'язаний видати працівникові примірник інструкції з охорони праці (залежно від професії) або вивісити її на робочому місці працівника.

Посадові особи згідно з переліком посад, затвердженим наказом № 94 Держнаглядохоронпраці від 11 жовтня 1993 р., до початку виконання своїх обов'язків і періодично (раз на три роки), відповідно до наказу керівника підприємства, проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Міністерство освіти і науки України організовує вивчення основ охорони праці в усіх навчальних закладах системи освіти, а також підготовку та підвищення кваліфікації спеціалістів з охорони праці з урахуванням особливостей виробництва відповідних галузей народного господарства за програмами, погодженими з державним комітетом з нагляду за охороною праці.


Получите за 15 минут консультацию юриста!