В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

На всебічну охорону праці спрямовані також норми законів, що передбачають при вступі на роботу обов'язкові і в процесі роботи періодичні медичні огляди працівників.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про охорону праці» та ст. 169 КЗпП власник зобов'язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, або таких, де є потреба у професійному доборі , а також проведення щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

«Положення про медичний огляд працівників деяких катего-рій» затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України від 31 березня 1994 р. № 451.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, та порядок проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 р. № 559 (з доповненнями та змінами від 15.02.2002 р. та від 02.06.2004 р.) 2.

Відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами (затв. Кабінетом Міністрів України 8 травня 1993) все води-тели транспортних засобів підлягають обов'язковому періодичному медичному огляду у встановлені срокі.1

Здійснення медичних оглядів покладається на медичні установи, працівники яких несуть відповідальність згідно із законодавством за невідповідність медичного висновку фактичному стану здоров'я працівника.

Організацію і проведення медичних оглядів забезпечує власник підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та видів їх діяльності за рахунок коштів підприємства.

Власник має право залучати працівника, який ухиляється ся від проходження обов'язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності і зобов'язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.

За час проходження медичного огляду за працівником со-що зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток.


Получите за 15 минут консультацию юриста!