В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Важливу роль в охороні праці відіграють засоби індивідуального захисту працівників, покликані нейтралізувати або компенсувати вплив шкідливих факторів. Так, відповідно до ст. 8 Закону України «Про охорону праці» та ст. 163 КЗпП на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням, або здійснюваних у несприятливих температурних умовах, працівникам видається безплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також змиваючі та знешкоджуючі засоби.

Власник компенсує працівникові витрати на придбання спецодягу та інших засобів індивідуального захисту, якщо встановлений нормами строк видачі порушено і працівник був ви-змушений придбати їх за власні кошти. У разі дострокового зносу засобів індивідуального захисту не з вини працівника власник зобов'язаний замінити їх за свій рахунок.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про охорону праці» праців-ники, зайняті на роботах з важкими і шкідливими умовами праці, безкоштовно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану від-пуск, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в передбаченому законодавством порядку.

Власник за свої кошти може додатково встановлювати працівникам пільги і компенсації, не передбачені чинним законодавством, і вносити їх в колективний договір.

Перелік робіт і професій, які дають право на одержання молока або інших рівноцінних харчових продуктів, встановлюється в локальному порядку власником за погодженням з профспілковим комітетом з урахуванням медичних рекомендацій. Цей перелік додається до колективного договору.


Получите за 15 минут консультацию юриста!