В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Страйки визнаються незаконними, якщо вони оголошені з вимогами про зміну конституційного ладу, державних кордонів та адміністративно-територіального устрою України, а також з вимогами, що порушують права людини. Крім того, підставами для визнання страйку незаконним є: відсутність предмета колективного трудового спору (конфлік-та) (ст. 2); недотримання порядку з формування вимог найманими працівниками (ст. 4); оголошені страйки без дотримання найманими працівниками, профспілкою, об'єднанням профспілок термінів, які визначають момент виникнення колективного трудового спору (конфлікту). Страйк може бути визнані не-законною і в тому випадку, коли спір не розглядався трудовим арбітражем або є його рішення, про обов'язковість виконання якого сторони попередньо домовилися (частини перша і п'ята статті 12); а також коли рішення про оголошення страйку на підприємстві приймається не уповноваженим на те органом (стаття 3); коли рішення про оголошення страйку прийнято не шляхом голосування загальними зборами (конференцією) найманих працівників, якщо за нього проголосувала меншість найманих працівників або менш ніж дві третини делегатів конференції (частина перша статті 19); коли наймані працівники підприємств галузі або адміні-стративно-територіальних одиниць не приймали рішення про оголошення або неоголошення страйку на своєму підприємстві; коли орган (особа), що очолює страйк, письмово не попередив власника або уповноважений ним орган (представника) не пізніше ніж за сім днів до початку страйку , а в разі прийняття рішення про страйк на безперервному виробництві - за п'ятнадцять днів (частина шоста ст. 19).

Незаконними визнаються: страйки, розпочаті з порушенням найманими працівниками, профспілкою, об'єднанням профспілок чи уповноваженими ними органами вимог про те, що орган, який очолює страйк, не обиралася на загальних зборах (конференції) (ст. 20), коли існує заборона на проведення страйку ( частини друга і третя ст. 24); страйки, які оголошені та / або проводяться під час здійснення примирних процедур.

Рішення про визнання страйку незаконним розглядається в судовому порядку за заявою власника або уповноваженого ним органу (представника).

Справа за цією заявою має бути розглянуто судом, включаючи строки підготовки справи до судового розгляду, не пізніше ніж у семиденний термін.

Рішення суду про визнання страйку незаконним зобов'язує учасників страйку прийняти рішення про припинення або відміну оголошеного страйку, а працівників - розпочати роботу не пізніше наступної доби після дня вручення копії рішення суду органові (особі), що очолює страйк.

Таким чином, відкласти, призупинити або достроково припинити страйк можуть два органи: суд - у зазначених випадках і орган, який очолює страйк, - в будь-який час продовжує контролювати виконання досягнутої угоди про врегулювання колективного трудового спору.

Страйк закінчується підписанням угоди сторонами. Але вона може закінчуватися і рішенням суду про визнання страйку незаконним. Тоді з прийняттям рішення суду припиняються і повноваження органу, який очолює страйк. Контроль за виконанням угоди сторін за колективним трудового конфлікту здійснюють самі сторони або уповноважені ними органи.


Получите за 15 минут консультацию юриста!