В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Законодавство України встановлює при законною страйку певну соціальну захищеність працівників, як що не беруть участь, так і беруть участь у страйку.

Участь у страйку працівників, за винятком страйків, визнаних судом незаконними, не розглядається як порушення трудової дисципліни і не може бути підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності.

За рішенням найманих працівників чи профспілки може бути утворений страйковий фонд з добровільних внесків і пожертвувань.

За працівниками, які не брали участі у страйку, але у зв'язку з її проведенням не мали можливості виконувати свої трудові обов'язки, зберігається заробітна плата у розмірах, не нижче встановлених законодавством та колективним договором, укладеним на цьому підприємстві, як за час простою не з вини працівника. Облік таких працівників є обов'язком власника або уповноваженого ним органу (представника).

Колективним договором, угодою, досягнутим в ході вирішення колективного трудового спору, можуть бути передбачені певні компенсаційні виплати працівникам, бере участі у страйку. Цими актами може бути передбачений більш пільговий порядок виплати працівникам, які не беруть участь у страйку. Наприклад, у всіх випадках зберігати їм за час страйків оплату не нижче їх середнього заробітку.


Получите за 15 минут консультацию юриста!