В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Європейський суд з прав людини був затверджений Конвенцією про захист прав людини та основних свобод в Римі 4 листопада 1950 року. Вступила в дію дана Конвенція 3 вересня 1953.

Європейський суд з прав людини складається з такого числа суддів, яке відповідає кількості Членів Ради Європи. Серед суддів не може бути більше одного громадянина однієї й тієї ж держави.

Члени Суду обираються Парламентською Асамблеєю більшістю голосів із списку осіб, висунутих Членами Ради Європи; кожен Член Ради висуває трьох кандидатів, з яких принаймні двоє повинні бути громадянами цієї держави.

У тій мірі, в якій це може бути застосовано, ця ж процедура застосовується при комплектуванні Суду у випадку прийому нових Членів Ради Європи, а також при заповненні утворилися вакансій.

Кандидати повинні мати високі моральні якості і або задовольняти вимогам, що пред'являються при призначенні на високі судові посади, або бути юристами з визнаним авторитетом.

Члени Суду обираються строком на дев'ять років. Вони можуть бути переобрані. Однак строк повноважень чотирьох членів Суду перших виборах, спливає через три роки, а термін повноважень ще чотирьох членів Суду - через шість років. Члени Суду, чий термін повноважень закінчується через три і шість років, визначаються жеребкуванням Генеральним секретарем Ради Європи відразу ж після завершення перших виборів.

Для забезпечення, наскільки це можливо, оновлення складу Суду кожні три роки на одну третину Консультативна асамблея може до початку будь-яких наступних виборів прийняти рішення про те, що строк або строки повноважень одного чи більше членів складуть не дев'ять років, а інший період, але в будь-якому випадку не більше дванадцяти і не менше шести років.

Суд може прийняти справу до розгляду тільки після того, як Комісія упевниться в безрезультатності зусиль по дружньому врегулюванню справи, протягом тримісячного терміну.


Получите за 15 минут консультацию юриста!