В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Відповідь на це питання міститься в ст. 7 Закону України «Про про-професійних спілки, їх права та гарантії діяльності», «Членство в профспілках». Відповідно до цієї статті членами профспілки можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності та видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.

Громадяни України вільно обирають профспілку, до якої вони бажають вступити. Підставою для вступу до профспілки є заява громадянина.

Ніхто не може бути примушений вступати або не вступати до профспілки.

Статутом (положенням) профспілки може бути передбачено членство у профспілці осіб, зайнятих творчою діяльністю, членів селянських (фермерських) господарств, фізичних осіб -

суб'єктів підприємницької діяльності, а також осіб, обу-чающихся у професійно-технічних та вищих навчальних за-ведення, осіб, які звільнилися з роботи чи служби у зв'язку з виходом на пенсію або які тимчасово не працюють.

Статутами (положеннями) може бути передбачено обмеження щодо подвійного членства у профспілках.

Роботодавці не можуть обиратися до складу керівних органів профспілки, членами якого є найняті ними працівники.

Вважаємо, що і заступники роботодавця також не можуть виборчі-раться до складу виборних органів профспілки будь-якого рівня, бо вони інтегровані в структуру управління.

Згідно ст. 16. Закону України «Про Конституційний Суд України» судді Конституційного Суду України не можуть при-належати до політичних партій та профспілок.

Особливості застосування Закону «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» у Збройних Силах України (для військовослужбовців), органах внутрішніх справ, Службі безпеки України встановлюються відповідними законами.


Получите за 15 минут консультацию юриста!