В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Якщо водій збив пішохода, рекомендуємо дотримуватися наступного алгоритму.

Крок 1. Виконайте дії, передбачені ПДР України при настанні події.

Наїзд на пішохода є дорожньо-транспортною пригодою, тому причетному до нього водієві необхідно зробити наступне:

1. Зупиніть автомобіль і не рушайте з місця. Увімкніть аварійну сигналізацію, виставте знак аварійної зупинки. Не рухайте будь-які предмети, що мають причетність до пригоди.

2. Захистіть пішохода від рухомих автомобілів, щоб виключити заподіяння більш серйозної шкоди.

3. Надайте першу допомогу потерпілому пішоходу. Викличте швидку медичну допомогу і ДАЇ за єдиним телефоном екстреної допомоги 112 або 102. В екстреному випадку надішліть потерпілого на попутному, а якщо це неможливо, доставте на своєму транспортному засобі в найближчу медичну організацію і поверніться до місця події.

4. Пам'ятайте, що в залежності від отриманих травм переміщення потерпілого може привести до більш серйозних наслідків.

5. Якщо в результаті ДТП рух інших транспортних засобів паралізован, попередньо зафіксуйте, в тому числі засобами фотозйомки або відеозапису, положення автомобіля по відношенню до потерпілого та об'єктам дорожньої інфраструктури, сліди і предмети, що відносяться до події, прийміть всі можливі заходи до їх збереження і звільніть проїжджу частину.

6. Запишіть П.І.Б., адреси та номери телефонів очевидців події.

7. Повідомте в свою страхову компанію про те, що трапилося. В рамках Закону про ОСАГО в разі заподіяння шкоди пішоходу з вини водія страхова компанія в рахунок відшкодування шкоди життю і здоров'ю проведе страхову виплату.

Крок 2. Візьміть участь в оформленні первинних документів події.

За порушення правил дорожнього руху, що призвело до заподіяння шкоди здоров'ю потерпілого, встановлена адміністративна відповідальність, а в разі заподіяння тяжкої шкоди або смерті - кримінальна.

Після прибуття на місце ДТП співробітників ДАІ розкажіть про обставини події.

Вимагайте складання схеми ДТП і довідки про ДТП на місці. Якщо є відеозапис або фотографії, повідомте про це інспектору. Прослідкуйте за правильністю вимірів і фіксації слідів пригоди (положення автомобіля, осколків, гальмівного шляху і т.д.). Якщо ви не згодні з даними, зафіксованими в документах, обов'язково вкажіть, з якими саме. Отримайте довідку про ДТП під розпис.

Якщо пішохід отримав травми, виноситься ухвала про порушення справи про адміністративне правопорушення і проводиться розслідування. В цьому випадку водій обов'язково направляється на медичний огляд на стан сп'яніння.

Зверніть увагу!

За відмову від огляду накладається штраф з позбавленням права керування транспортними засобами, якщо така дія (бездіяльність) не містить в собі кримінально караного діяння.

Крок 3. Уявіть письмові пояснення про обставини події.

Як правило, після оформлення первинних документів співробітник ДАІ призначає дату і час явки до відділу ГИБДД для дачі письмового пояснення.

Примітка. До подання письмових пояснень рекомендуємо звернутися до фахівця за наданням кваліфікованої юридичної допомоги.

У поясненні слід докладно описати обставини події (дату, час, місце події, напрям руху автомобіля і пішохода, погодні умови, стан проїжджої частини, сигнали світлофора, наявність пішохідного переходу або інший розмітки, швидкість руху і т.д.). Вкажіть дані очевидців. Прикладіть диск (інший носій) з відеозаписом і (або) фотографії.

При необхідності письмового клопотання про виклик і опитуванні очевидців ДТП, свідчення яких є доказом. Клопотання можна викласти на бланку пояснення або на окремому аркуші.

На будь-якій стадії провадження у справі ви маєте право користуватися юридичною допомогою. У зв'язку з цим ви маєте право письмово клопотати про відкладення розгляду справи на інший день у зв'язку з необхідністю залучення до участі в справі захисника.

Крок 4. Дочекайтеся результатів експертизи про ступінь тяжкості заподіяної шкоди здоров'ю потерпілого.

Якщо потерпілий звернувся за медичною допомогою (був доставлений до лікувального закладу), первинні медичні документи і матеріали, оформлені за фактом ДТП, передаються в судово-медичну установу для встановлення ступеня тяжкості заподіяної шкоди здоров'ю.

За результатами проведеної експертизи в залежності від ступеня тяжкості заподіяної шкоди складається протокол про адміністративне правопорушення або матеріал передається в слідчі органи для вирішення питання про порушення кримінальної справи. У разі невинності водія виноситься ухвала про відмову в порушенні справи про адміністративне правопорушення або постанова про відмову в порушенні кримінальної справи.


Получите за 15 минут консультацию юриста!