В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Необхідна і достовірна інформація про товар і його виробника повинна бути доведена продавцем до відома покупця своєчасно у наочній і доступній формі і забезпечувати можливість правильного вибору товару.

Продавець зобов'язаний забезпечити наявність однакових і чітко оформлених цінників на реалізовані товари із зазначенням найменування товару, сорту (при його наявності), ціни за вагу або одиницю товару. Допускається оформлення цінників на паперовому або іншому візуально доступному для покупців носії інформації, в тому числі з електронним відображенням інформації, з використанням грифельних дощок, стендів, світлових табло (п. П. 11, 19 Правил продажу окремих видів товарів, затв. Постановою Уряду від 19.01.1998 N 55).

Інформація про товари (роботи, послуги) в обов'язковому порядку повинна містити ціну в рублях і умови придбання товарів (робіт, послуг).

Продавець зобов'язаний укласти договір купівлі-продажу товару за ціною і на умовах, зазначених:

- При виставленні в місці продажу товару на прилавках, у вітринах і т.п .;

- При демонстрації зразків товарів або надання відомостей про що продаються товари (описів, каталогів, фотознімків товарів і т.п.) в місці продажу товару.

Покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, оголошеною продавцем у момент укладення договору роздрібної купівлі-продажу (п. 1 ст. 500 ЦК України).

При виявленні невідповідності цін на цінниках і чеках рекомендуємо дотримуватися наступного алгоритму.

Крок 1. Зафіксуйте інформацію про ціну, розміщену на ціннику.

Фіксація інформації про ціну, розміщеної на ціннику товару, потрібно для використання в якості доказу у разі виникнення спору з продавцем. Для фіксації інформації про ціну товару:

- Сфотографуйте цінник;

- В присутності свідків запросіть представника продавця до місця розміщення цінника товару, щоб зафіксувати різницю в цінах між чеком і цінником.

Примітка. У разі виникнення спору на підтвердження умов договору роздрібної купівлі-продажу ви маєте право посилатися на показання свідків.

Крок 2. Пред'явіть претензію продавцю.

Відразу після покупки вимагайте у касира запросити уповноваженого представника продавця і усно пред'явіть йому претензію.

У разі відмови в задоволенні усній претензії пред'явіть продавцеві письмову претензію.

Ви маєте право вказати в претензії одне з наступних вимог:

- Вимога про повернення різниці в ціні товару між чеком і цінником;

- В розумний строк відмовитися від виконання договору роздрібної купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої за товар суми і відшкодування інших збитків у зв'язку з ненаданням можливості негайно отримати при укладанні договору інформацію про товар.

Примітка. При визначенні розумного строку необхідно брати до уваги термін придатності товару, сезонність його використання, споживчі властивості тощо.

Крок 3. У разі відмови продавця у задоволенні претензії зверніться до суду і (або) в уповноважені органи для притягнення організації до адміністративної відповідальності.

Ви маєте право звернутися до суду з наступними позовними вимогами до продавця:

- Про стягнення безпідставного збагачення у вигляді різниці в ціні товару між чеком і цінником;

- Про розірвання договору роздрібної купівлі-продажу та повернення сплаченої за товар суми.

Для залучення організації до адміністративної відповідальності ви маєте право звернутися з заявою:

- В органи поліції за фактом обману споживачів;

- До органів споживнагляду по факту порушення продавцем Правил продажу окремих видів товарів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!