В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Вдаримо штрафами по контрабанді!(Перефразування призову Остапа Бендера:

«Вдаримо автопробігом по бездоріжжю ...!»

з роману «Золоте теля».

Ілля Ільф та Євген Петров, 1931 р.)

З 17 січня 2012 року набувають чинності норми Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації відповідальності за порушення у сфері господарської діяльності)» (далі - Закон про гуманізацію), якими, серед іншого, декриміналізується контрабанда товарів. Декриміналізація означає виключення даного правопорушення зі списку кримінально караних діянь, вичерпний перелік яких міститься в Особливій частині Кримінального кодексу України (далі - КК України).

Кримінально караними діяннями, згідно зі ст. 201 КК, після 17 січня цього року буде вважатися лише переміщення через митний кордон поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових набоїв до неї ), а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації. Як ми бачимо, контрабанда товарів з 17 січня 2012 виключена з диспозиції статті Кримінального кодексу і більше не є кримінальним злочином.

Слід зазначити, що такий підхід нашої держави до контрабанди товарів не є українським ноу-хау. У багатьох країнах Західної Європи контрабанда товарів, не заборонених до обороту, вже давно не є злочином. Також, прикладом, країни, де нещодавно декриміналізована контрабанда товарів, є і наш головний стратегічний партнер - Росія. У Російській Федерації закон, яким декриміналізовано контрабанда товарів, набув чинності і діє з грудня 2011 року.

Контрабанда товарів більше не є кримінальним злочином

Думаю, помилково буде вважати, що після декриміналізації контрабанди товарів в Україні почнеться «контрабандний бум» і повальне переміщення через митний кордон безлічі товарів в обхід митних процедур та обов'язкових платежів. На жаль, саме такими ідеями «рясніють» заголовки і тексти статей багатьох українських ділових видань. Вважаю такий підхід деяких авторів прихованою формою шкідництва нашим підприємцям - суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та введення їх в оману щодо нових норм законодавства. В українських експортерів та імпортерів може скластися помилкове враження про майже повної безкарності даного діяння після 17 січня 2012 року. У даній статті ми спробуємо вказати на те, що після набуття чинності Закону про гуманізацію відповідальності за господарські злочини, санкції за контрабанду товарів не тільки не зменшаться, але і багато в чому навіть зростуть. Та й від кримінальної відповідальності у випадку з контрабандою товарів новий Закон про гуманізацію повністю не звільняє. Приступимо.

По-перше. Як показала практика, контрабанда товарів, не заборонених до обороту, як правило, відбувається з метою ухилення від сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів (ввізних мит, ПДВ, акцизу). Такі дії підлягають кваліфікації за сукупністю правопорушень: і як контрабанда, і одночасно як ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), згідно ст. 212 КК. Саме на це звертається увага в п. 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 03.06.2005 року № 8 «Про судову практику в справах про контрабанду та порушення митних правил». Таким чином, імпортер, якого «зловили» на контрабанді, навіть після декриміналізації статті про контрабанду товарів не зможе повністю захиститися від неприємних наслідків порушення кримінальної справи, яка буде збуджуватися в цьому випадку не по 201, а по 212 статті КК. А значить, і від можливих слідчих дій в рамках кримінальної справи, таких як допити, обшуки, виїмки, запобіжного заходу, очні ставки та ін, імпортер і раніше не захищений.

Скасування кримінальної відповідальності за контрабанду не знімає кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів, з метою чого, як правило, контрабанда і вчиняється

Також відповідно до п. 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 08.10.2004 р. № 15 «Про деякі питання застосування законодавства про відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів» контрабанда аналогічно може бути сполучена з шахрайством з фінансовими ресурсами (ст . 222 КК). У тих випадках, коли службова особа підприємства надало митному органу завідомо неправдиву інформацію з метою отримання пільг з податків (зборів, інших обов'язкових платежах), а після їх незаконного отримання використовувало їх як спосіб ухилення від сплати податків (зборів, інших обов'язкових платежів), вчинене додатково кваліфікується залежно від розмірів сум податків (зборів, інших обов'язкових платежів), які фактично не надійшли до бюджетів чи державних цільових фондів. Якщо розмір неоплачених податків (зборів, інших обов'язкових платежів) дорівнює або перевищує 500, але є меншим, ніж 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, - за ч. 2 ст. 222 КК, а якщо він у 5000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, - згідно з ч. 3 ст. 212 і ч. 1 ст. 222 КК.

Зазначені вище факти знайшли підтвердження в ситуації судовій практиці Верховного Суду України та в ряді науково-практичних коментарів до КК, підготовлених авторитетними українськими вченими.

По-друге, якщо до 17 січня 2012 року за контрабанду товару, вартість якого менше ніж 470500 грн. (У 2011 році) або 536500 (у 2012 році), винна особа могла бути оштрафовано на суму від 8500 грн. до 17000 грн. без конфіскації товару, то після набрання чинності Законом про гуманізацію таке вже буде неможливо. Тепер на винну особу буде накладено штраф у розмірі 100% від вартості товару з обов'язковою конфіскацією такого товару в дохід держави. Якщо особа притягується до відповідальності за контрабанду товарів повторно протягом року - сума штрафу подвоюється (і знову - з обов'язковою конфіскацією товару). Примітно, що подібні суворі санкції з 17 січня настають і в разі зберігання, перевезення або придбання товарів, ввезених кимось іншим на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від такого. Причому конфіскація таких товарів, транспортних засобів у даному випадку передбачена і у добросовісного набувача.

По-третє, особливу увагу слід звернути на норми Митного кодексу України (далі - ТК України), які з 17 січня наказують в обов'язковому порядку (імперативно і без винятків!) Конфісковувати транспортні засоби, що використовувалися для переміщення товарів-безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України. При цьому мова у новій редакції ст. ст. 351, 352 ТК йде про будь-яких транспортних засобах (авіаційного, водного, залізничного, автомобільного транспорту), якими перевозився контрабандний товар, навіть про тих, які не є власністю правопорушника (п. 40 ст. 1, ч. 2 ст. 326 ТК) і не містять в собі схованок для приховування в них контрабандних товарів. Дані норми, на нашу думку, суперечать положенням Конституції України і здоровому глузду.

Слід зазначити, що норма про конфіскацію транспортного засобу, яким перевозився контрабандний товар, була відсутня і продовжує бути відсутні в частині статті 201 КК. Таким чином, це нововведення є значним посиленням відповідальності за контрабанду товару, якого раніше не було, а зараз з'явилося у вигляді, більш жорсткому, ніж було до «гуманізації» зазначеної статті Кримінального кодексу.

Вважаємо, що дана норма, як уже згадувалося вище, суперечить положенням ч. 2 ст. 61 Конституції, де сказано, що юридична відповідальність в Україні має індивідуальний характер. Тобто за правопорушення, вчинене однією особою, не може нести юридичну відповідальність інше (невинне) особа. У нашому випадку за контрабанду, вчинену імпортером, не може нести майнову відповідальність (у вигляді конфіскації його транспортного засобу) ні в чому не винний власник транспорту, який, як правило, ні імпортером, ні власником вантажу не є і не зацікавлений в результатах контрабанди. Враховуючи те, що згідно з ч. ч. 2, 3 ст. 8 Основного закону Конституція України має найвищу юридичну силу і всі нормативно-правові акти повинні відповідати їй, а також те, що норми Конституції є нормами прямої дії, право посилатися на них при зверненні до суду є гарантованим, - існує висока ймовірність визнання неконституційними цих положень Митного кодексу. Знайшлися б зацікавлені особи оскаржити зазначені норми в Конституційному Суді, думається, що ймовірність їхнього успіху була б дуже висока.

Крім зазначеного вище, вважаємо несправедливим той факт, що за умисні дії з приховування товарів від митного контролю, наприклад, з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників), і за просту помилку, ненавмисно допущену в митній декларації, нормами ТК передбачені однаково суворі санкції.

ВИСНОВОК:

Відповідальність за контрабанду товарів у результаті набрання чинності Законом про гуманізацію ніяк не зменшилася. Розмір фінансових санкцій значно збільшився, додалася обов'язкова конфіскація товарів і транспортних засобів, за допомогою яких здійснювалася їх перевезення, а від кримінальної відповідальності, враховуючи наведені вище роз'яснення Пленуму Верховного Суду України, піти повністю не вдасться. Робимо висновок, що держава продовжує збільшувати санкції в областях, пов'язаних з наповненням бюджету, і ні про які послаблення, і зменшенні відповідальності за контрабанду товарів в Україні говорити зараз не доводиться.


Получите за 15 минут консультацию юриста!