В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Коли відмова покупця прийняти товар припиняє виконання зобов'язання в натурі?


ПИТАННЯ:

Покупець подав позов до суду про виконання зобов'язання в натурі шляхом поставки 100 одиниць товару. На даний момент ми точно знаємо, що цей товар не потрібен Покупцеві! Але «противність» Покупця не дозволяє йому заявити в суді про це! Поставка товару здійснюється партіями - приблизно по 10 одиниць товару однієї фурою. Ми також точно знаємо, що Покупець не прийме товар, якщо ми поставимо фуру з товаром. Питання таке: якщо ми, Постачальник, відвантажуємо фуру з 10 одиницями товару і на місці приймання - в пункті призначення Покупця складаємо акт про те, що Покупець відмовився від приймання - чи будуть вказані дії підтверджувати факт відмови покупця від прийняття виконання? Чи буде факт відмови від прийняття виконання впливати на припинення зобов'язання поставити товар в кількості 100 одиниць?

ВІДПОВІДЬ:

Акт відмови від прийняття товару, підписаний покупцем, звичайно, буде доказом відмови того від прийняття товару. Також як і інші форми повідомлення продавця про відмову в прийнятті товару. Наслідки такої відмови можуть бути різними, в залежності від причин, через які покупець відмовився від прийняття товару, але в будь-якому випадку він зробить безперспективним позов про виконання зобов'язання в натурі.

Так, відповідно до ЦК та ГК покупець, що є СПД, може відмовитися від прийняття товару у наступних випадках:

- Товар поставлений не в строк (ч. 2 ст. 622 ЦК);

- У встановлений термін йому не передані приналежності до товару або документи, що стосуються товару (ч. 2 ст. 666 ЦК);

- Йому поставлений некомплектний товар (ч. 3 ст. 270 ГК);

- Продавець передав йому меншу кількість товару, ніж було встановлено договором купівлі-продажу (ч. 1 ст. 670 ЦК);

- Продавець поставив товар, асортимент якого повністю або частково не відповідає умовам договору купівлі-продажу (ч. 2 ст. 672 ЦК);

- Продавець поставив товар нижчої якості, більш низького сорту або з істотним порушенням вимог щодо якості (ч. 5 і ч. 7 ст. 268 ГК та ч. 2 ст. 678 ЦК);

- Товар поставлений без тари та / або упаковки або в неналежній тарі та / або упаковці (ст. 686 ЦК).

Крім цього, покупець може відмовитися від прийняття товару просто тому, що він йому вже не потрібен. У цьому випадку, якщо поставка товару була виконана належним чином (тобто без претензій покупця до товару і терміну його поставки), його зобов'язання стосовно поставки буде вважатися припиненим (згідно зі ст. 599 ЦК). І тому позов покупця про зобов'язання поставити товар перспектив мати не буде.

Більш того, покупець буде вважатися таким, що прострочив кредитором, який відмовився прийняти належне виконання зобов'язання з поставки. І до нього продавець може пред'явити позов про відшкодування збитків, завданих простроченням покупця як кредитора в зобов'язанні з поставки, піти від якого той зможе тільки за умови, що прострочення не є наслідком його винних дій.

Якщо ж втрата покупцем інтересу до товару і його відмова у прийнятті товару викликані тим, що він був поставлений не в той термін, що був обумовлений договором, то тоді вже продавець буде боржником, що прострочив виконання зобов'язання. І в цьому випадку покупець може не тільки відмовитися від прийняття зобов'язання, але і вимагати відшкодування завданих збитків. При цьому відмова від прийняття зобов'язання, яке внаслідок прострочення втратило для покупця інтерес, звільнить боржника від обов'язку виконувати зобов'язання в натурі (згідно з ч. 2 ст. 622 ЦК). А отже, позов покупця про зобов'язання поставити товар в натурі суд повинен буде відхилити у зв'язку зі зникненням предмета спору.

Аналогічно, предмет спору зникне, якщо підставою для відмови в прийнятті товару будуть недоліки самого товару. Адже згідно зі ст. 611 ЦК одним з наслідків порушення зобов'язання є його припинення внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання. Таким чином, одностороння відмова від зобов'язання, як форма реакції на його порушення, веде до припинення зобов'язання. А значить, кредитор (покупець) втрачає право вимагати від боржника виконання передбачених у зобов'язанні дій (тобто вимагати поставки товару).

Але відмова покупця від прийому однієї партії товару ще не означає, що він відмовиться від інших поставок. Адже вони можуть виявитися більш якісними та / або будуть поставлені в строк, що влаштовує покупця (навіть якщо при цьому строк поставки буде прострочений). Підставою для відмови від поставки інших партій товару може бути тільки заяву покупця про те, що їх поставка також втратила для нього інтерес.

Разом з тим як при поставці товару поза терміну, так і при постачанні неналежного товару у покупця виникне не тільки право відмовитися від прийому цього товару, але і ряд інших прав. Наприклад, при отриманні товару неналежної якості він може вимагати зменшення ціни або безоплатного усунення недоліків товару, вимагати його заміни та інше. І не факт, що покупець, який подав позов про виконання зобов'язання в натурі, цими правами не скористається.

Тому в даній ситуації продавцю варто все ж поставити товар, передбачений договором, повністю. А там вже хай покупець вирішує - чи потрібен він ще йому чи ні, і якщо ні, то чому. В іншому випадку, позов про виконання зобов'язання в натурі цілком може бути задоволений.


Получите за 15 минут консультацию юриста!