В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Конституційний суд Румунії перебуває під "шокуючим" політичним тиском перед майбутнім рішенням, що стосуються референдуму про імпічмент президенту. Зіткнувся з подібними труднощами, суд звернувся за підтримкою до Ради Європи, повідомляє Reuters. Це підтвердив напередодні президент Венеціанської Комісії РЄ.

Лист з проханням про сприяння в РЄ направив суддя Конституційного суду Августин Цегрін (Augustin Zegrean). Він заявив, що один із суддів КС повідомив про погрози на свою адресу, пов'язаних з голосуванням з питання референдуму. Крім того, зазначив він, терміни розгляду справи, визначені парламентом, занадто малі для прийняття об'єктивного рішення.

"Мені здається дивним, і навіть шокуючим, той факт, що вдруге за короткий проміжок часу конституційний суд країни-члена Ради Європи і Євросоюзу змушений звертатися до Венеціанської Комісії, щоб захистити свою незалежність", - заявив голова Комісії Джанні Буквіччо. Яка буде реакція Комісії, він не уточнив.

Віце-президент Єврокомісії Вів'єн Редінг висловила підтримку суду, в листі вказавши, що Єврокомісія уважно стежить за подіями в Румунії і готова докласти зусиль для забезпечення незалежності судової влади в цій країні.
Румунський Конституційний суд поскаржився на політичний тиск до Ради Європи
Референдум відбувся в Румунії 29 липня. 88% його учасників висловилися за відсторонення від влади чинного лідера Траяна Бесеску, проте явка виявилася недостатньою і не перевищила необхідні Конституційним судом 50%.

Тим не менш, Лівоцентристська опозиція з об'єднання "Соціально-ліберальний союз", який і виступив за референдум про імпічмент президента, заявила, що число румунських виборців напередодні плебісциту було завищено. Якщо це так, то явка перевищила необхідні 50%. Опозиціонери подали до Конституційного суду позов з вимогою враховувати при прийняття рішення про дійсність референдуму дані торішньої перепису населення, які поки офіційно не використовувалися.

Рішення з питання про референдум суд повинен винести 31 серпня.


Получите за 15 минут консультацию юриста!