В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 


Глава V. ПРИНЦИПИ НОТАРІАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

Поняття і система принципів нотаріального процесу

Нотаріальний процес характеризується рядом принципів, які забезпечують виконання завдань нотаріату. Принципи нотаріального процесу - це найбільш загальні правові вимоги до здійснення нотаріальної діяльності, що відображають характер нотаріального виробництва. Вони знаходять своє закріплення в нормах права.

Принципи нотаріального процесу можна класифікувати за різними підставами. Наприклад, по сфері поширення вони поділяються на загальноправові (характерні для всіх галузей права); міжгалузеві (загальні з цивільним процесом); галузеві (властиві тільки нотаріальної діяльності). За функціональною ознакою можна виділити принципи організації нотаріату та принципи здійснення нотаріальної діяльності.

Найбільш доцільною видається класифікація принципів нотаріального процесу за джерелом їх закріплення в спеціальному законодавстві про нотаріат, З урахуванням цього критерію до принципів нотаріального процесу відносяться принципи:

- Законності;

- Обгрунтованості нотаріальних актів;

- Диспозитивності;

- Безпосередності;

- Національної мови;

- Сприяння громадянам та організаціям у реалізації їх прав;

- Таємниці вчинення нотаріальних дій.


Получите за 15 минут консультацию юриста!