В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 


Посвідчення несплати чека - нотаріальна дія, що додає виконавчу силу борговій платіжним документом - чеком з метою забезпечення захисту прав суб'єктів розрахункових відносин по ньому. Чеком є ??документ, що містить нічим не обумовлене розпорядження чекодавця банку здійснити платіж зазначеної в ньому суми.

Розпорядження, або доручення, чекодавця банку осно-Зано на договорі між ними. В якості платника за чеком може бути зазначений тільки банк, де чекодавець має кошти. Банк може відмовити в платежі у разі порушення чекодавцем умов договору, перевищення сумою, зазначеної в чеку, суми вкладу, сумніви в достовірності чека і т. д. Наслідки такої відмови безпосередньо стосуються чекодержателя, який фактично не перебуває в жодних юридичних відносинах з банком, але пов'язаний правовідносинами з чекодавцем.

Чек на відміну від векселя, що має широкий обіг, пред'являється до платежу нотаріусом за місцем знаходження платника (банку).

На підставі ст. 93 Закону нотаріус приймає для пред'явлення до платежу чеки, подані після закінчення десяти днів, а іноземні чеки - після закінчення шести місяців з дня видачі чека, але не пізніше. 12 год. наступного після цього строку дня.

Нотаріус у той же день пред'являє чек в банк до оплати. Якщо банк оплачує чек, нотаріус повертає його особі, яка оплатила чек, без посвідчення неоплати ~ з написом на самому чеку про отримання платежу. Отримана сума передається особі, яка звернулася з проханням пред'явити чек до оплати.

У разі неоплати чека нотаріус посвідчує її шляхом напису на чеку за встановленою формою і робить про це відмітку в реєстрі (п. 180 Інструкції).

Одночасно з написом на чеку нотаріус відсилає повідомлення чекодавцю про неоплату його чека банком і вчинення напису на чеку.

На прохання чекодержателя нотаріус у разі неоплати чека вчиняє виконавчий напис. Оскільки її вчинення пов'язано з посвідченням неоплати чека, то видається виконавчий напис за місцем перебування платника та за наявності його записи про те, що чек був пред'явлений до оплати з зазначенням для пред'явлення, але не був оплачений. При вчиненні виконавчого напису перевіряється своєчасність пред'явлення чека до оплати.

Виконавчі написи вчиняються за бажанням чекодержателя як проти чекодавця, так і проти осіб, відповідальних за чеком.

Про вчинення виконавчого напису нотаріус робить відмітку в реєстрі і надсилає повідомлення чекодавцю про неоплату чека та здійсненні виконавчого напису.


Получите за 15 минут консультацию юриста!