В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Укладення господарських договорів на біржах, оптових яр- оках, публічних торгах застосовуються загальні правила укла- «ял договорів на основі вільного волевиявлення, з урахуванням омагивно-правових актів, якими регулюється діяльність від- відних бірж, ярмарків та публічних торгів.

Укладення господарських договорів у конкурентний спосіб /на торгах) відрізняється від загального порядку укладення госпо- апських договорів, передбаченого ст. 181 ГК. Норма аналогічного Істу міститься в ст. 650 ЦК, згідно з якою особливості укладення договорів на біржах, аукціонах, конкурсах тощо встановлюються відповідними актами цивільного законодавства.

На цей час чинним законодавством України не використо- іуегься інтегроване легальне визначення торгів як конкурентного способу встановлення договірних відносин, через ЩО ЯК СИНОНІ­МИ вживаються терміни «публічні торги», «аукціон», «конкурс», «тендер» тощо.

У найбільш широкому розумінні торги є способом укладення договорів в умовах конкуренції суб'єктів господарювання, за до­помогою якої відбувається встановлення договірних відносин пев­ного виду між організатором торгів (власником, уповноваженою ним особою, спеціалізованою організацією) і тим суб'єктом (пере­можцем торгів), який запропонував найбільш вигідні для організа­тора торгів умови договору.

Здійснення біржової торгівлі, проведення аукціонів і конкурсів мають специфічні особливості, які, з одного боку, обумовлені їх різним правовим регулюванням і діловими звичаями, а з іншого -мають суттєву схожість, що дає змогу об'єднати їх у збірне по­няття «торги».

Встановлення договірних відносин відбувається в умовах конкуренції, причому конкуренція може існувати ЯК МІЖ ТИМИ суб'єктами, що пропонують до продажу який-небудь товар, шш може бути як майно, так і певні права (у випадку укладення ф'ючерсних й опціонних контрактів), так і між суб'єктами, які ба- жають придбати цей товар на певних умовах. Слід зазначити, що конкуренція покупців має місце як при укладенні договорів на ау*. ціонах. конкурсах, так і при укладенні договорів на біржах. Одна» на відміну від аукціонів та конкурсів, у біржовій торгівлі можлива конкуренція не тільки між покупцями, а й між продавцями.

Правова регламентація порядку укладання договорів здійс. нюється через спеціальні нормативні акти, які регулюють не ок­ремі види господарсько-договірних зобов'язань, а організацію та проведення біржової торгівлі, аукціонів та конкурсів.

Конкурси та аукціони — це особливі організаційні заходи, ме­тою яких є укладення договорів на найбільш вигідних для про. давця умовах. Найбільш широко аукціон застосовується як спосіб продажу майна з публічних торгів покупцю, який запропонує най­більшу ціну.

Аукціон - спосіб публічного, почергового продажу товарів на основі конкурсу покупців; спеціалізований ринок з аукціонного продажу певного різновиду товарів, який функціонує постійно або періодично. Аукціонний продаж може бути примусовим, організо­ваним для реалізації майна несправного боржника, та добровіль­ним, який організований самим продавцем чи здійснюється ним через організацію, спеціально на те уповноважену. Шляхом прове­дення конкурсу можуть укладатися господарські договори різно­го виду (купівлі-продажу майна в процесі приватизації, закупівлі товарів, робіт, послуг за державні кошти, оренди державного та комунального майна виробничого призначення, підряду на капі­тальне будівництво, щодо права користування надрами, концесій державного майна тощо).

Чинне українське законодавство про торги має каузальний характер і розвивається екстенсивно, оскільки постійно зростає кількість підзаконних нормативних актів, які регулюють про­ведення аукціонів та конкурсів на укладання договорів різного виду. До цього законодавства відносяться, зокрема, закони Украї­ни «Про приватизацію державного майна», «Про приватизацію майна невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», «Про здійснення державних закупівель», «Про концесії», а також численні нормативно-правові акти виконавчої влади, зокрема Порядок вибору виконавців державного оборонного замовлення на поставку (закупівлю) продукції оборонного призначення, яка становить державну таємницю, затверджений постановою КМУ від 15.08.2007 р. № 1042, Положення про проведення концесій­ного конкурсу та укладення концесійних договорів на об'єкти права державної і комунальної власності, які надаються у кон­цесію, затверджене постановою КМУ від 12.04.2000 р. № 642, Порядок проведення конкурсу на право оренди державного май­на, затверджений наказом ФДМУ від 13 жовтня 2004, № 2149, тошо.

Публічні (прилюдні) торги, що проводяться при зверненні стягнення на майно боржника, відбуваються у формі аукціону, що передбачено Положенням про порядок проведення аукціонів (публічних торгів) з реалізації заставленого майна, затвердженим постановою КМУ від 22.12.1997 року № 1448. Особливість таких торгів полягає в тому, що вони проводяться не з ініціативи власни­ка майна (або уповноваженого ним органу), а лише з підстав, пе­редбачених чинним законодавством (при реалізації заставленого майна - згідно із Законом України «Про заставу», при виконанні рішення суду (господарського суду) — згідно із Законом «Про ви­конавче провадження» від 21.04.1999 р.).

Умовами дійсності торгів є:

1. належний суб'єктний склад торгів;

2. належний об'єкт торгів, на торгах не може пропонуватися майно, що виключено з господарського обігу, або яке не може бути предметом купівлі-продажу у випадках, передбачених зако­нодавством, у тому числі і на аукціоні, конкурсі;

3. дотримання встановленого порядку проведення торгів (кон­курсу, аукціону), який визначається спеціальними законодавчими актами.

Нормативну основу здійснення біржової торгівлі в Україні складають, у першу чергу, статті 278 — 282, 360 - 363 ГК, Закон України «Про товарну біржу», Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок». Окремі норми, що регулюють обіг цінних папе­рів на фондовій біржі, містяться в законах України «Про привати­зацію державного майна», «Про державне регулювання ринку цін­них паперів в Україні», «Про Національну депозитарну систем та особливості елеюронного обігу цінних паперів в Україні», «Про оподаткування прибутку підприємств» тощо.

Важлива роль у регулюванні порядку укладання господарських договорів на біржах відведена локальним нормативним актам бір» - статутам бірж, правилам біржової торгівлі, що затверджуються біржами, правилам реєстрації біржових угод тощо.

Ярмарок не є різновидом торгів. Оптовий ярмарок організо. вується на тимчасовій основі в місці, доступному для всіх това­ровиробників, підприємств, що займаються оптовою торгівлею (продавців) і покупців, де між ними укладаються договори кулів, лі-продажу (поставки) товарів, встановлюються господарські зв'язки. Загальна мета ярмарку — створення належних умов для багатосторонніх контактів продавців і покупців, сприяння розши­ренню торгівлі, встановленню ділових зв'язків між виробниками і споживачами.

Так, Сорочинський ярмарок є загальнонаціональним заходом з широким залученням вітчизняних та іноземних учасників. Учасни­ки ярмарку — юридичні та фізичні особи, у тому числі нерезиден­ти, демонструють свої товари, послуги, технології тощо з метою реалізації їх безпосередньо на ярмарку оптовому або роздрібному покупцеві та укладають з ним відповідні договори (п. 1 Положен­ня про Сорочинський ярмарок, затвердженого постановою КМУ від 09.08.1999 р№ 1442).

Отже, ярмарок як різновид роздрібного та оптового продажу товарів за своєю природою не є організаційним заходом, призна­ченим для укладення договорів у конкурентний спосіб.

Законом України «Про здійснення державних закупівель» встановлюються правові та економічні засади здійснення закупі­вель товарів, робіт і послуг за державні кошти. Причому, понятті «державні кошти» в контексті цього закону - це кошти Держав­ного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів, кошти Національного банку України, державних цільових фондів, Пенсійного фонду України, кош­ти загальнообов'язкового державного соціального страхуван­ня, кошти загальнообов'язкового державного соціального стра­хування на випадок безробіття, кошти загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народжен­ні та похованням, кошти, передбачені Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещас- н0Г0 випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», кошти установ чи органі­зацій, утворених у встановленому порядку органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, місцевими державними адміністраціями чи органами місцевого самовряду­вання, кошти державних та місцевих фондів, кошти державного оборонного замовлення, кошти державного замовлення для за­доволення пріоритетних державних потреб, кошти державного матеріального резерву, кошти Аграрного фонду, кошти Фонду соціального захисту інвалідів, кошти, які надаються замовникам під гарантії КМУ, Ради міністрів Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування за кредитами, позиками, які надаються іноземними державами, банками, міжнародними фі­нансовими організаціями або на умовах співфінансування разом з іноземними державами, банками, міжнародними фінансовими організаціями, кошти підприємств та їх об'єднань. А підприємс­твами у цьому значенні це підприємства, утворені в установле­ному порядку органами державної влади, органами влади Авто­номної Республіки Крим чи органами місцевого самоврядування та уповноважені на отримання державних коштів, взяття за ними зобов'язань і здійснення платежів, у тому числі державні, казен­ні, комунальні підприємства, а також господарські товариства, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50%, їх дочірні підприємства, а також підприємства, господарські товариства, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків належить державним, у тому числі казенним, комунальним підприємствам та господарським това­риствам, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50%, об'єднання таких під­приємств (господарських товариств).

Договір про закупівлю - договір, який укладається між замов­ником і учасником за результатами процедури закупівлі та передбачає надання послуг, виконання робіт або набуття права влас­ності на товари за державні кошти.

Цей Закон застосовується до всіх замовників та закупівель то- варів, робіт і послуг, які повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів, за умови, що вартість предмета за­купівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або переви­щує 100 тисяч гривень, а робіт - 300 тисяч гривень.

Під послугами у значенні цього закону розуміється - будь-яка закупівля (крім товарів і робіт), включаючи транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, медичне та побутове обслуговування, поточний ремонт, лізинг, найм (оренда), а також фінансові, банківські послуги.

В свою чергу під роботами розуміється - проектування, будів­ництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об'єктів і споруд виробничого і невиробни­чого призначення, роботи із нормування у будівництві, геолого­розвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, які включаються до кошторисної вартості робіт; якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт.

Дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є:

— товари і послуги, пов'язані з розробленням дизайну, виго­товленням захищеного паперу, банкнот і монет, їх зберіганням, транспортуванням та обліком;

— послуги, закупівля яких здійснюється державними банка­ми та банками, в капіталізації яких взяла участь держава, виключ­но для проведення ними банківських операцій відповідно до Зако­ну України «Про банки і банківську діяльність»;

— товари, роботи і послуги, закупівля яких здійснюється за­мовниками, розташованими за межами України;

— товари, роботи і послуги, закупівля яких становить де­ржавну таємницю відповідно до Закону України «Про державну таємницю»;

— послуги, необхідні для здійснення державних запозичень, обслуговування і погашення державного боргу.

А також, товари, роботи і послуги, закупівля яких здійснюється для підготовки і проведення виборів та референдумів в Україні.

Окремими законами України визначаються особливості здійс­нення закупівлі таких товарів, робіт і послуг:

І захищені фарби, папір та інші матеріали, які використову­ються для виготовлення бланків цінних паперів, документів суво­рої звітності (обліку) згідно із схемою їх захисту;

І послуги з перевезення залізничним транспортом; природ­ний і нафтовий газ та послуги з його транспортування, розподілу Ц постачання;

І послуги поштового зв'язку, поштові марки та марковані конверти;

— телекомунікаційні послуги, в тому числі з ретрансляції радіо- та телесигналів (за винятком послуг мобільного зв'язку та послуг Інтернет-провайдерів);

— централізоване водопостачання та водовідведення;

— електрична енергія, її передача та розподіл;

— централізоване постачанюгтеплдВвї енергії; ядерне пали­во, неопромінені паливні елементи (твели) для ядерних реакторів;

і послуги з транспортування нафти і нафтопродуктів тру­бопроводами, інших речовин трубопровідним транспортом;

ж нафта або нафтопродукти сирі;

— послуги з підготовки кадрів вищими навчальними заклада­ми І-ІУ рівнів акредитації за державним замовленням;

— товари, роботи і послуги, закупівля яких здійснюється за кошти, розпорядником яких є спеціально уповноважений цент­ральний орган виконавчої лади із забезпечення здійснення заходів з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіона­ту Європи 2012 року з футболу, для виконання завдань і заходів Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Предметом закупівлі в цьому законі і це товари, роботи чи послуги, які закуповуються замовником у межах єдиної процеду­ри закупівлі і на які учасникам дозволяється подавати пропозиції конкурсних торгів (кваліфікаційні, цінові пропозиції) або пропо­зиції на переговорах у разі застосування процедури закупівлі в одного учасника. Предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом. Для прове­дення процедури закупівлі має бути не менше двох пропозицій, крім випадків застосування замовником процедури закупівлі в одного учасника.

Договір про закупівлю укладається в письмовій формі відповід. но до положень Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України з урахуванням особливостей, визначених зако­ном.

Типовий договір про закупівлю затверджується Уповнова­женим органом. У разі здійснення закупівлі за рахунок коштів Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів замовник має право передбачати у до­говорах про закупівлю здійснення попередньої оплати відповідно до вимог бюджетного законодавства.

Учасник-переможець процедури закупівлі при укладенні дого­вору повинен надати дозвіл або ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, якщо отримання такого дозволу або ліцензії на провадження такого виду діяльності передбачено законодавством.

Забороняється укладання договорів, які передбачають витра­чання державних коштів до/без проведення процедур закупівель, крім випадків, передбачених законом. Умови договору про за­купівлю не повинні відрізнятися від змісту пропозиції конкурсних торгів або цінової пропозиції (у тому числі ціни за одиницю про­дукції) переможця процедури закупівлі та не повинні змінюватися після підписання договору про закупівлю до повного виконання зобов'язань сторонами, крім випадків зменшення обсягів закупів­лі залежно від реального фінансування видатків та узгодженого зменшення сторонами договору ціни договору про закупівлю. Істотними умовами договору про закупівлю є:

— предмет договору (найменування, номенклатура, асорти­мент);

— кількість товарів, робіт і послуг та вимоги щодо їх якості;

— порядок здійснення оплати;

— ціна договору;

— термін та місце поставки товарів, надання послуг, вико­нання робіт;

— строк дії договору;

— права та обов'язки сторін

- зазначення умови щодо можливості зменшення обсягів за­купівлі залежно від реального фінансування видатків;

- відповідальність сторін.

у разі якщо сторони не досягай згоди щодо всіх істотних умов, договір про закупівлю вважається неукладеним. Якщо учасник вчи- фактичні дії щодо виконання договору, правові наслідки таких дій визначаються відповідно до Цивільного кодексу України.


Получите за 15 минут консультацию юриста!