В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Функції внутрішнього аудиту визначаються керівництвом або власником підприємства залежно від змісту і специфіки його діяльності, обсягів, показників, системи управління. Одначе можна виділити ряд типових функцій, притаманних внутрішнь­ому аудиту і відмінних від зовнішнього аудиту, незалежно від особливостей діяльності підприємства, на якому він проводить­ся, зокрема:

— зменшення ризиків у проведенні операцій, пов'язаних з ефек­тивним використанням ресурсів;

— вивчення стану бухгалтерського обліку і внутрішнього конт­ролю, їх моніторинг та розроблення рекомендацій щодо удоскона­лення цих систем;

— дослідження бухгалтерської й оперативної інформації, вклю­чаючи експертизу засобів і способів, що використовуються для визначення, оцінки, класифікації такої інформації, і складання на її основі звітності, а також спеціальне вивчення окремих статей звітності;

— перевірку виконання законів та інших нормативних актів, а також вимог облікової політики, інструкцій, рішень і вказівок керівництва або власників;

— оцінку ефективності механізму внутрішнього контролю, вив­чення й оцінку контрольних процедур У структурних підрозділах підприємства;

— перевірку наявності, стану і забезпечення збереження май­на;

— роботу над спеціальними проектами і контроль за окремими елементами структури внутрішнього контролю;

— оцінку використовуваного підприємством програмного за­безпечення;

— спеціальні службові розслідування окремих випадків, за за­вданням керівника;

— координація своєї діяльності з діями незалежних ауди­торських фірм під час проведення зовнішнього аудиту; віркиГ™ Та Надання висновків і звітів при проведенні перевірки;

— розроблення і подання пропозиції щодо усунення виявле­них недоліків і пропозицій з підвищення ефективності управлін­ня.

Наповнення функцій внутрішнього аудиту конкретним змістом залежить від особливостей діяльності підприємства і має здійсню­ватися тим органом управління, якому підпорядковується служба внутрішнього аудиту.

Завдання конкретної служби можуть бути різними залежно від специфіки роботи підприємства, від особливостей його організа­ційної структури і від завдань, які ставить перед собою адміністра­ція в даний момент. Вивчаючи завдання, які стоять перед службою внутрішнього аудиту, необхідно врахувати відмінності між внут­рішнім аудитом та ревізією. Стосовно завдань, які стоять перед ними, можна зазначити таке.

Насамперед служба внутрішнього аудиту повинна здійснюва­ти періодичний контроль за фінансово-господарською діяльніс­тю окремих підрозділів. Основна послуга, яку надають внутрішні аудитори, - перевірка достовірності бухгалтерської (фінансової) звітності. Внутрішні аудитори повинні перевіряти звітність підроз­ділів і всієї організації в цілому. Складання висновку є одним із результатів контролю за діяльністю окремих структур, виявлення відповідності бухгалтерської звітності цих структур і всієї органі­зації в цілому даним бухгалтерського обліку.

Важливим завданням служби внутрішнього аудиту є фінансо­во-економічний аналіз діяльності підприємства і розроблення її фінансової стратегії. Це дає змогу підвищити ефективність робо­ти окремих підрозділів і організації в цілому, сприяє виконанню основної мети, поставленої перед внутрішнім аудитом. Консуль­тативні послуги щодо бухгалтерського обліку і оподаткування, а також у питаннях права є важливими напрямками внутрішньої аудиторської служби. Упровадження ефективної достовірної та повної інформації системи управління для своєчасного виявлення й усунення недоліків.

У результаті перевірки, аналізу і консультування з боку служби внутрішнього аудиту підприємство буде підготовлене до перевір­ки зовнішніми аудиторами, податковою інспекцією та іншими ор­ганами зовнішнього контролю.

Завдання, які повинні виконувати внутрішні аудитори, визна­чають функції внутрішнього аудиту, а також професійно-кваліфікасаційний склад цієї служби. За обсягами роботи внутрішній аудит поділяється на загальний і локальний - за окремими напрямками аудиту (технології, бухгалтерського обліку).

Згідно з міжнародним нормаггивом «Використання результатів роботи внутрішнього аудитора» внутрішній аудит здійснюється за такими напрямками:

— аналіз системи обліку і внутрішнього контролю;

1 вивчення бухгалтерської (фінансової") й операційної інфор­мації (за окремими статтями витрат, залишків на бухгалтерських рахунках та ін.);

— вивчення економічності и ефективності управлінських рі­шень на різних рівнях господарювання;

— аналіз адекватності політики у сфері менеджменту;

— оцінка якості інформації;

— розроблення проектів управлінських рішень;

— проведення стратегічного аналізу;

— розроблення фінансових прогнозів.

Дія вирішення цих питань аудитор повинен бути компетент­ним, що виражається у відповідності підготовки і досвіду спе­ціаліста масштабу і складності завдань за умови високої якості

виконаної роботи.

Принципи внутрішнього аудиту це - цілісність, об'єктивність, конфіденційність, майстерність і компетентність. Робота, яку ви­конують аудитори, документується і планується. Усі ці роботи, звичайно, можуть бути виконані зовнішніми аудиторами, але за окремим договором і за окрему плату. Якщо взяти до уваги вар­тість аудиторських послуг, то оплата всього комплекту робіт з ау­диту суттєво збільшить собівартість виконуваних підприємствами робіт чи послуг і відповідно знизить прибуток. До того ж об'єктом зовнішньої аудиторської перевірки є бухгалтерський облік і звіт-

о'ппо За відповідний пеРІоД- Тобто, якщо перевірка звітності за 2009 рік здійснюється у травні 2010 року, аудитори не будуть пе­ревіряти документи з січня по травень 2010 року, а це означає, що помилки, зроблені в цей

період, залишаються без виправлення.

Вирішити ці проблеми допомагає служба внутрішнього аудиту, оскільки вона може постійно контролювати правильність ведення бухгалтерського обліку, податкових та інших розрахунків. Ауди­тори можуть виконувати й інші обов'язки (зокрема, щодо контро­лю правильності оцінки майна, мінімізації витрат на виробництво, аналізу фінансово-господарської діяльності, оптимізації оподатку­вання, автоматизації обліку і складання звітності тощо).

Отже, основною особливістю внутрішнього аудиту є те, що він виконується під час здійснення і документального оформлення господарських операцій, що дає змогу своєчасно виявити недоліки в роботі і вжити відповідних заходів щодо їх попередження.

Крім того, наявність служби внутрішнього аудиту підвищує довіру з боку зовнішніх аудиторів до звітності клієнта, оскільки вони вже заздалегідь передбачають наявність високоефективної системи бухгалтерського обліку і контролю, здатної перешкод­жати виникненню порушень. На основі міжнародних нормативів аудиту інститут внутрішніх аудиторів як міжнародна асоціація розробив для своїх членів стандарти професійної практики внут­рішнього аудиту. У цих стандартах загальноприйняті вимоги до аудиторської діяльності скориговані з урахуванням специфіки внутрішнього аудиту. Стандарти професійної практики мають ре­комендаційний характер, оскільки внутрішній аудит - це внутріш­ня справа підприємства, а в умовах ринкової економіки втручан­ня у діяльність економічних суб'єктів обмежене. Увесь комплекс стандартів поділений на п'ять розділів, в яких визначені основні концепції внутрішнього аудиту. Необхідно зауважити, що вимоги стандартів періодично оновлюються у Положеннях про стандарти внутрішнього аудиту. Кожний із п'яти розділів містить один за­гальний стандарт, який конкретизований У спеціальних стандар­тах.

Так, перший розділ «Незалежність» містить загальний стан­дарт: внутрішні аудитори повинні бути незалежними від структур­ного підрозділу, який вони перевіряють. Вимоги до незалежності внутрішніх аудиторів розкриті у директивах з двох спеціальних стандартів - «Організаційний статус» (для ефективного виконан­ня аудиторських завдань необхідний відповідний організаційний статус відділу внутрішнього аудиту) і «Об'єктивність» (у процесі здійснення аудиту внутрішніми аудиторами слід дотримуватись принципу об'єктивності).

Аналогічно побудовані й решта розділів стандартів професій­ної практики внутрішнього аудиту: «Професійний досвід», «Сфе­ра внутрішнього аудиту», «Здійснення внутрішнього аудиту», «Управління відділом внутрішнього аудиту».

Вимоги до професійних здібностей внутрішніх аудиторів розглядають на двох рівнях: щодо відділу внутрішнього аудиту (стандарти «Штат»; «Знання, навички, дисципліна»; «Нагляд за роботою») та щодо окремого внутрішнього аудитора (стандарти «Відповідність стандартам професійної поведінки», «Знання, на­вички, дисципліна», «Взаємовідносини аудиторів і надання ін­формації», «Продовження навчання», «Належна професійна ре­тельність»). Важливими є директиви стандарту взаємовідносини аудиторів і надання інформації; для внутрішніх аудиторів - це 1 уигт спілкуватися й ефективно обмінюватися інформацією. Ця вимога найкраще відображає мету діяльності внутрішніх ауди­торів у міжнародній практиці - допомогти керівництву і праців­никам підприємства добре виконувати свої обов'язки. Крім того, від вміння внутрішніх аудиторів отримувати інформацію залежать продуктивність перевірки, а чітке і зрозуміле подання результатів внутрішнього аудиту сприяє впровадженню розроблених внутріш­німи аудиторами відповідних рекомендацій. Сферу внутрішнього аудиту окреслюють п'ять стандартів: «Достовірність і повнота інформації», «Узгодженість з політикою, планами, процедурами, законами і нормативами», «Збереження активів», «Раціональність і ефективність використання ресурсів» і «Досягнення цілей опера­ційної діяльності і програм».

Крім перевірки правильності відображення фінансово-госпо­дарської діяльності підприємства у системі обліку та забезпечення збереження матеріальних цінностей, що входить до завдань віт­чизняних контрольно-ревізійних підрозділів, внутрішні аудитори за кордоном широко залучаються до визначення раціональності використання ресурсів та контролю за дотриманням законодавчих і нормативних вимог у процесі господарювання.

Внутрішні аудитори зобов'язані планувати кожну аудиторську перевірку (стандарт «Планування аудиту»); їм необхідно нагро­маджувати. аналізувати, інтерпретувати і документально фіксува­ти отриману інформацію для підтвердження її результатів (стан­дарт «Перевірка й оцінка інформації»).

Звітувати за результатами аудиторської перевірки (стандарт «Подання результатів») і контролювати реалізацію наданих ре­комендацій (стандарт «Упровадження результатів внутрішнього асциту»).

Специфіка стандартів професійної практики внутрішнього аудиту полягає у наявності вимог щодо якості керівництва внут­рішніми аудиторами, яким присвячений 5-й розділ: «Управління відділом внутрішнього аудиту». Відповідно до положень стандар­ту «Мета, права й обов'язки» керівник відділу внутрішнього ау­диту зобов'язаний сформулювати положення про мету діяльності, обов'язки і відповідальність внутрішніх аудиторів. До обов'язків керівника відділу внутрішнього аудиту належить документальне оформлення політики і процедур керування відділом (стандарт «Політика і процедури»), формування програми підбору і роз­витку трудових ресурсів відділу внутрішнього аудиту (стандарт «Управління і розвиток трудових ресурсів»). Ефективність фун­кціонування служби внутрішнього аудиту досягається через ре­алізацію спеціальної програми підтвердження якості проведення аудиту.

У процесі ревізії перевіряється організація матеріальної від­повідальності і визначається розмір збитку, заподіяного ревізо­ваному підприємству. Розмір заподіяного підприємству збитку визначається за фактичними витратами, на підставі даних бухгал­терського обліку, виходячи із вартості матеріальних цінностей в ринкових-цінах. Для окремих гостродефіцитних матеріалів, а та­кож продуктів харчування (молоко, мол око продукти тощо) спе­ціальними нормативними актами розмір заподіяного збитку виз­начається у роздрібних цінах підвищених у двох-трьох кратному розмірі і більше. У процесі ревізії також перевіряється виконання заходів до забезпечення збереження суспільної власності і органі­зації матеріальної відповідальності з використанням методичних прийомів службового розслідування і слідчо-юридичного обґрун­тування, дослідження документів, а також нормативно-правового регулювання.

Джерелами інформації є дані бухгалтерського обліку «Розра­хунки за відшкодуванням завданих збитків», договори про ма­теріальну відповідальність, інвентаризаційні описи, а також нор­мативні документи, що регулюють матеріальну відповідальність працівників підприємства.

Відшкодування матеріального збитку проводиться при наяв­ності письмової згоди працівника з розпорядженням адміністрації підприємства про утримання із заробітної плати. Розпорядження підприємства про утримання адміністрація може зробити не пізні­ше двох тижнів з дня виявлення заподіяного працівником збитку. При відсутності письмової згоди працівника утримання не прово­диться і питання про відшкодування збитку розглядається за по­зовною заявою адміністрації судом.

Відшкодування збитків проводиться незалежно від притягнення працівника до дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності за дії (бездіяльність), якими завдані збитки під­приємству. Дія звернення суб'єкта господарського права до суду з питань стягнення із працівників матеріального збитку, завданого підприємству, встановлюються такі строки: за збиток, заподіяний підприємству при виконанні трудових обов'язків, працівники, з вини яких завдано збиток - один місяць з дня виявлення заподіяно­го працівником збитку; у всіх інших випадках заподіяння підпри­ємству збитку - один рік з дня виявлення заподіяного працівником збитку.

При цьому необхідно:

- контролювати добір і призначення працівників на посади з матеріальною відповідальністю;

- вести контроль збереження майна у різних структурах гос­подарювання;

- організовувати матеріальну відповідальність працівників господарських структур;

- визначити майнову відповідальність працівників при виник­ненні нестач, розтрат і крадіжок;

Оформляти претензійні документи до правоохоронних ор­ганів на нестачі, розкрадання та інші втрати майна;

- контролювати роботу матеріально відповідальних осіб, по­переджувати псування, нестачу, розкрадання майна.

Отже, при ключовій ролі процесу контролю за діяльністю ма­теріально-відповідальних осіб можна досягти належних резуль­татів у досягненні бережливого та свідомого ставлення працівни­ків підприємства до матеріальних цінностей.

Організація проведення інвентаризації бюджетних установ здій­снюється у відповідності до Інструкція з інвентаризації матеріаль­них цінностей, розрахунків та інших статей балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Головного управління Державного казначейства України від 30.10.1998 року №90.

Дана Інструкція встановлює єдині вимоги щодо порядку інвен­таризації основних засобів, нематеріальних активів, матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, розрахунків та інших статей балансу міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, установами і організаціями, які утримуються за рахунок коштів бюджетів усіх рівнів.

Інвентаризація проводиться з метою забезпечення достовір­ності даних бухгалтерського обліку шляхом їх зіставлення з фактичною наявністю майна. Інвентаризації підлягає все майно установи, незалежно від його місцезнаходження, і всі види фінан­сових зобов'язань. Вона проводиться за його місцезнаходженням та за матеріально відповідальними особами. Під час інвентариза­ції в обов'язковому порядку проводиться констатація наявності об'єктів.

Основними завданнями інвентаризації є:

- виявлення фактичної наявності основних засобів, матеріаль­них цінностей, бланків суворої звітності, грошових коштів у касах, на реєстраційних, спеціальних реєстраційних, валютних та поточ­них рахунках;

- виявлення невикористовуваних матеріальних цінностей;

- дотримання умов зберігання матеріальних цінностей і гро­шових коштів, а також правил утримання та експлуатації ма­теріальних цінностей;

- перевірка реальної вартості облікованих на балансі ма­теріальних цінностей, сум дебіторської та кредиторської заборго­ваності, в тому числі - щодо якої термін позовної давності минув, та інших статей балансу.

Установи зобов'язані проводити інвентаризацію:

1) будівель, споруд та інших нерухомих об'єктів - не менше одного разу в три роки;

2) музейних цінностей - у відповідності зі строками, встановле­ними Міністерством культури України;

3) бібліотечних фондів - один раз у п'ять років;

4) інших основних засобів, малоцінних і швидкозношуваних предметів:

- у міністерствах, інших центральних органах виконавчої вла­ди, місцевих державних адміністраціях, їхніх управліннях (відді­лах), виконавчих органах місцевих рад - не менше одного разу в два роки;

- в інших установах - не менше одного разу на рік.

Інвентаризація основних засобів проводиться не раніше першо­го жовтня; . .

5) інвентаризація дорогоцінних металів, дорогоцінного камін­ня і виробів з них, а також дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння що містяться у відходах і брухті, здійснюється два рази на рік: станом на перше січня і на перше липня за місцями їх збері­гання і безпосередньо на виробництві;

6) капітальних робіт інвентарного характеру і капітальних ре­монтів - не менше одного разу на рік, але не раніше першого груд-

ХХУ*? . , .

7) молодняку тварин, тварин на відгодівлі, птиці, кролів, хутро­вих звірів і сімей бджіл - не менше одного разу на квартал;

8) готових виробів, сировини та матеріалів, пального, кормів, фуражу та інших матеріалів - не менше одного разу на рік, але не раніше першого жовтня;

9) продуктів харчування і спирту - не менше одного разу на квартал;

10) незавершеного виробництва і напівфабрикатів власного виробництва у виробничих (навчальних) майстернях і підсобних сільських та навчально-дослідних господарствах, незавершених науково-дослідних робіт, які виконуються за договорами з підпри­ємствами та організаціями - не раніше першого жовтня звітного

Рп°Л''КріМТОГО' періодично - У терміни, які встановлюють від- ?КЗГЧІ ІНШІ ««пральні органи виконавчої влади, ДЄрЖаВШ адміністрації, виконавчі органи місцевих рад;

11) грошових коштів, грошових документів, цінностей та блан­ків суворої звітності - не менше одного разу на квартал;

12) реєстраційних, спеціальних реєстраційних, валютних та по­точних рахунків - у міру отримання виписок органів Державного казначейства України, банків;

13) розрахунків платежів до бюджету - не менше одного разу на квартал;

14) розрахунків установи з вищестоящою організацією - не менше одного разу на квартал;

15) розрахунків із дебіторами та кредиторами - не менше двох разів на рік, розрахунків у порядку планових платежів і з депонен­тами - не менше одного разу на місяць.

Проведення інвентаризації є обов'язковим:

- перед складанням річної фінансової звітності;

- при зміні матеріально відповідальних осіб (на день прийнят- тя-передання справ);

- при встановленні фактів крадіжок або зловживань, псування цінностей (на день установлення таких фактів);

- після пожежі або стихійного лиха (повені, землетрусів та ін.) - терміново після ліквідації пожежі або стихійного лиха;

- у випадку ліквідації установи;

- згідно з розпорядженням судових та слідчих органів;

- при передачі майна установи в оренду;

- при передачі підприємств, установ, організацій або їх струк­турних підрозділів із одного підпорядкування в інше (на встанов­лену дату передачі).

Інвентаризація може не проводитися у випадках передачі ус­танов чи їх структурних підрозділів, а також будівель та споруд усередині одного міністерства, іншого центрального органу вико­навчої влади (якщо інвентаризація була раніше проведена).

Для проведення інвентаризації наказом керівника установи створюється комісія з числа працівників установи за обов'язкової участі головного (старшого) бухгалтера. Інвентаризаційну комісію очолює керівник установи чи його заступник.

Контрольні питання:

1. Нормативно-правове регулювання введення обліку та звіт­ності підприємств, установ та організацій.

2. Види обліку та звітності підприємств, установ та організацій. Порядок їх подання.

3. Оперативно-технічна, статистична та бухгалтерська система обліку.

4. Поняття бухгалтерського, податкового обліку. Звітність як завершальний результат фінансового, виробничого, податкового та статистичного обліку.

5. Податкова декларація та її відомості. Правовий режим майна в частині обліку та звітності.

6. Функції внутрішнього аудиту.

7. Завдання служби внутрішнього аудиту. Напрямки внутріш­нього аудиту.

8. Стандарти професійної практики внутрішнього аудиту.

9. Порядок відшкодування збитків, що завданні діями або без­діяльністю винних осіб підприємству, установі та організації.

10. Інвентаризація основних засобів, нематеріальних активів, матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, розрахун­ків та інших статей балансу бюджетних установ.

11. Мета та завдання проведення інвентаризації. Порядок та строки проведення інвентаризації.

12. Випадки обов'язкового проведення інвентаризації.


Получите за 15 минут консультацию юриста!