В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Іноді в роботі адвоката / юриста може виникнути ситуація, при якій в його кабінет вривається розлючений клієнт, і, показуючи якісь документи або посилаючись на думку іншої людини, стверджує, що всі дії адвоката / юриста були профанацією його діяльності і клієнт даремно заплатив йому гроші. Якщо юрист / адвокат впевнений у своїй правоті, а клієнт неправильно зрозумів отримані документи та / або послухався невірної поради іншої людини, то з боку адвоката / юриста можливі такі варіанти дії:

Варіант № 1

Спокійно, дохідливо й аргументовано пояснити свою позицію і безпідставність претензій клієнта. Головними аргументами ефективності роботи адвоката / юриста можуть бути: результат, термін і якість його досягнення.

Якщо клієнт незадоволений бездіяльністю - показати заздалегідь складений перелік дій, які адвокат / юрист здійснив, надаючи правову допомогу клієнту, вказати сторінки справи в цьому переліку (наприклад, склав і подав клопотання, брав участь у судовому засіданні).

Якщо клієнт незадоволений результатом - роз'яснити, наслідком яких причин став такий результат, пояснити, чому досягти іншого результату не вдалося.

Якщо клієнт вважає, що міг би сам краще впоратися зі справою, або йому розповіли, що можна було зробити краще, - см. Варіант № 2.

Але: на деяких клієнтів доводи і аргументи можуть і не подіяти. У такому випадку - знову Варіант № 2.

Варіант № 2

Не треба виправдовуватися. Адвокат / юрист не гірше і не краще за свого клієнта - рівноправний партнер у справі, незалежно від матеріального добробуту.

Адвокат / юрист пропонує клієнтові аналіз та шляхи вирішення. Останній може тільки вибирати надані варіанти. Якщо вони його не влаштовують, то він цілком може відмовитися від надання йому правової допомоги. Більше того, якщо клієнт адвокату / юристу не довіряє і звертається за допомогою до інших осіб, то тим самим він не тільки підриває довірчі відносини, але і порушує договір про надання правової допомоги. Отже, відмова від такого клієнта буде найбільш правильним. Нехай він звертається до того, хто може вирішити його проблему так, як того хоче клієнт.

Але: цей варіант вирішення проблеми підходить тільки в тому випадку, якщо клієнт дійсно не може / не хоче розуміти Вашу позицію і / або клієнт не є для Вас «важливим».

Якщо вмовляння на клієнта не подіяли і він не захотів ні слідувати порадам адвоката / юриста, ні «розійтися по-хорошому», він цілком може поскаржитися на дії адвоката в кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури та / чи подати проти нього чи юриста позов про розірвання договору про надання правової допомоги та стягнення збитків. У таких випадках слід пам'ятати наступне:

Скарга на адвоката в КДКА

1. Дисциплінарне провадження відносно адвоката на підставі скарги клієнта може бути порушена тільки головою дисциплінарної палати, а за його відсутності - його заступником. Він попередньо вивчає інформацію, надану клієнтом, і повинен ознайомити з нею адвоката, а також вимагати від нього письмового пояснення. Тобто, склавши переконливе письмове пояснення, підтверджене різними документами, можна уникнути подальшого дисциплінарного розгляду.

2. Справа про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності має бути розглянуто протягом 1 місяця з дня порушення. Дисциплінарне стягнення може бути накладено не пізніше ніж через місяць після виявлення проступку і не пізніше ніж через шість місяців з дня його вчинення. Пропущені терміни відновленню не підлягають (крім строку накладення стягнення, в який не включається термін хвороби і відпустки адвоката).

3. КДКА може закрити дисциплінарну справу, якщо:

- Переконається в необгрунтованості скарги;

- Відсутні підстави для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності;

- Накладення на адвоката дисциплінарного стягнення за вчинений проступок недоцільно;

- Визнає, що вчинене діяння виходить за межі дисциплінарної відповідальності адвоката.

4. Участь адвоката, який притягається до дисциплінарної відповідальності, у засіданні КДКА є обов'язковим, але повторна неявка без поважних причин не перешкоджає розгляду справи. У ході розгляду адвокат має право:

- Заявляти відводи членів КДКА;

- Заявляти клопотання;

- Надавати додаткові пояснення;

- Запрошувати для заслуховування інших осіб.

5. Рішення приймається в присутності адвоката 2/3 голосів від загальної кількості членів палати.

6. Оскаржити рішення КДКА можна до ВККА, але при цьому, як випливає з роз'яснення ВККА від 18.02.2005 № IV/9-2-3), таке оскарження не перешкоджає вступу рішення КДКА чинності.

Позов про розірвання договору про надання правової допомоги та стягнення збитків

1. На договори про надання правової / юридичної допомоги поширюються загальні положення глави 53 ЦК, а також загальні положення ЦК про договори.

2. У частині договорів послуг для адвоката / юриста особливий інтерес можуть представляти ч. 2 ст. 903 ЦК та ч. 1 ст. 907 ГК. Частина 2 ст. 903 ЦК говорить, що у разі неможливості виконати договір про надання послуг, яка виникла не з боку виконавця, замовник зобов'язаний оплатити надану їм послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені в договорі. Тобто якщо в недосягненні передбаченого договором результату винуватий не адвокат / юрист, а сам клієнт або треті особи (у тому числі суд, держоргани і інш.), То клієнт все одно зобов'язаний оплатити надані послуги.

3. Частина 1 ст. 907 ЦК визначає, що договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах, встановлених ЦК, іншим законом або за домовленістю сторін. Тобто встановлює виняток із загального правила про неможливість розірвання договору інакше, ніж за згодою сторін. І дає додаткові підстави адвокату / юристу відмовитися від договору у випадку, якщо клієнт не слідує його вказівкам або не довіряє йому.

4. Процедура розгляду таких справ та оскарження їх результатів особливо нічим не відрізняється від загального порядку розгляду та оскарження цивільних чи господарських справ.


Получите за 15 минут консультацию юриста!