В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

 

Название документа: Иск об установлении отцовства
Формат файла: DOCХ
Год: 2017
Ссылка на скачивание: Скачать исковое заявление об установлении отцовства

 

Зразок позовної заяви про встановлення батьківства і стягнення аліментів підготовлений з урахуванням чинних положень сімейного законодавства, роз'яснень Верховного Суду РФ з питань, пов'язаних зі встановленням походження дітей.

Кожна дитина фактично має батька і матір, яким він зобов'язаний своїм народженням. Однак для виникнення обов'язків між батьками і дітьми потрібно, щоб їх батьківство (материнство) було закріплено офіційним порядком, шляхом видачі свідоцтва про народження органами ЗАГС, або встановлено рішенням суду.

Материнство встановлюється на підставі медичних документів, виданих у пологовому будинку, або інших документів, якщо пологи відбувалися поза межами медичного закладу. При відсутності письмових доказів, що підтверджують факт народження дитини від матері, материнство встановлюється на підставі рішення суду.

Порядок встановлення батьківства залежить від наявності у нього шлюбу з матір'ю дитини. Якщо шлюб зареєстровано в ЗАГС, достатньо пред'явити свідоцтво про реєстрацію шлюбу. Якщо шлюб розірвано, але з цього дня минуло не більше 300 днів, органи РАГС також встановлять батьківство колишнього чоловіка. Якщо батьки не перебувають у шлюбі, батьківство встановлюється за їх спільної заяви в ЗАГС або за рішенням суду. Якщо визнавав себе батьком дитини помер, до суду подається заява про встановлення факту визнання батьківства.

Підставою для звернення до суду для встановлення батьківства буде ситуація, коли батьки не перебувають в шлюбі і не можуть вирішити питання про батьківство у добровільному порядку. Правом на пред'явлення такого вимоги мають батьки або опікуни (піклувальники), а також сама дитина після досягнення нею повнолітнього віку.

В якості доказів по справі можна використовувати будь-які засоби доказування, які підтверджують походження дитини від конкретної особи (наприклад, фотографії, відеозаписи, листування сторін, показання свідків). Одним з безперечних доказів по справі є висновок судової експертизи. Однак заявити клопотання про проведення генетичної експертизи має позивач, суд за своєю ініціативою цього робити не буде.

Одночасно з вимогами про встановлення батьківства можна заявити про стягнення аліментів на утримання дитини. Радимо подивитися зразок заяви про видачу судового наказу про стягнення аліментів, де наведено рекомендації щодо оформлення заяви і подання його до суду.

Позовна заява про встановлення батьківства подається у загальному порядку в районний суд за місцем проживання відповідача. Позивач звільняється від сплати державного мита при подачі позову, оскільки позов спрямований на захист інтересів дитини.


Получите за 15 минут консультацию юриста!