В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

В Україні визнається і діє принцип верховенства права.

Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.


Коментар статті Конституції:

В Україні визнається і діє принцип верховенства права Конституція України має найвищу юридичну силу Закони та інші нормативно-правові акти при ймаються на основі Конституції і мають відповідати їй. Норми цієї Конституції є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод безпосередньо на підставі Конституції гарантується.

Принцип верховенства права є пріоритетним у правовій державі. Цей принцип став активно і всебічно утверджуватися у нашій державі після проголошення її незалежності і закономірно одержав конституційне закріплення як одне з основних її надбань і напрямків подальшого розвитку. Відображаючи місце і роль права в державі і суспільстві, він означає насамперед співвідношення права і держави та її щ- ститутів - органів державної влади, посадових осіб та інших, тобто підпорядкованість держави та її інститутів праву і його пріоритет щодо них. Крім того принцип верховенства права означає співвідношення права і політики, права і економіки, права та ідеології, а також співвідношення права та інших соціальних норм (моралі, звичаїв тощо), яке полягає у пріоритеті права щодо них.

Особливо важливе значення в утвердженні і реалізації принципу верховенства права має співвід-ношення права і політики. Політика держави має визначатися і закріплюватися у правових формах, у вигляді законів України, указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України. Відповідно до цього принципу правова держава має будувати свої відносини з особою і суспільством на основі правових актів, насамперед законів.

Нерідко принцип верховенства права називають принципом верховенства закону. Це виправдано ли-ше в тому разі, коли поняття "закон" вживається в широкому (образному) розумінні слова як будь-який нормативно-правовий акт, тобто в нього вкладається той самий зміст, що і в поняття "право". Якщо ж термін "закон" вживається у власному розумінні слова як акт, що приймається парламентом, зокрема Вер-ховною Радою України, то тоді таке тлумачення принципу верховенства права є спрощеним.

Принцип верховенства закону у власному розумінні цього поняття означає визначальну, провідну роль закону в правовій системі, зокрема в системі джерел права, його вишу юридичну силу щодо підзаконних актів. Тобто принцип верховенства закону означає лише співвідношення закону та інших нормативних правових актів.

Разом з тим у даній статті закріплюється також ієрархія джерел (форм) права. Пріоритетна роль серед джерел права в системі права в цілому відводиться Конституції, що має, як зазначається в цій статті, вищу юридичну силу і згідно з преамбулою Конституції є Основним Законом України. Інші нормативно-правові акти мають прийматися на основі Конституції і відповідати їй.

Важливою рисою Конституції, яка одержала закріплення в цій статті, є положення про те, що норми Основного Закону є нормами прямої дії. Завдяки цьому можливе звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції і воно належ-ним чином гарантується навіть у разі відсутності інших нормативних правових актів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!