В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

На суддів Конституційного Суду України поширюються гарантії незалежності та недоторканності, підстави щодо звільнення з посади, передбачені статтею 126 цієї Конституції, та вимоги щодо несумісності, визначені в частині другій статті 127 цієї Конституції.

Коментар статті Конституції:

Гарантуючи незалежність та недоторканність суддів конституційного Суду України, Конституція України передбачила, що визначені статтею 126 Конституції гарантії для суддів загальних судів поширюються на судців Конституційного Суду, тобто гарантії передбачаються самою Конституцією та законами України (див. коментар до ст. 126).

Спеціально обумовлено, що судді Конституційного Суду України з метою уникнення політизації цього органу не можуть належати до політичних партій та профспілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої роботи (несумісність). Задоволення вимог про несумісність повинно сприяти незалежності суддів при виконанні службових обов'язків.


Получите за 15 минут консультацию юриста!