В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

До повноважень Конституційного Суду України належить:

1) вирішення питань про відповідність Конституції України:

законів та інших правових актів Верховної Ради України;

актів Президента України; актів Кабінету Міністрів України;

правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Ці питання розглядаються за зверненнями: Президента України; не менш як сорока п'яти народних депутатів України; Верховного Суду України; Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

2) офіційне тлумачення Конституції України та законів України;

З питань, передбачених цією статтею, Конституційний Суд України ухвалює рішення, які є обов'язковими до виконання на території України, остаточними І не можуть бути оскаржені.

Право звернення до Конституційного Суду України належить заінтересованим у цьому сторонам, які вважають, що їх права чи повноваження в тій або іншій мірі обмежені відповідним правовим актом або ж порушені вимоги Конституції України, закріплені нею права та свободи громадянина, об'єднань громадян, політичних партій, органів місцевого самоврядування тощо. Звернення викладається в письмовій формі з вимогою визнати закон чи інший правовий акт або окремі їх положення неконституційними.

Суб'єктами права на звернення до Конституційного Суду є Президент України, не менше сорока п'яти депутатів Верховної Ради України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Верховний Суд України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим. Перелік цей є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

Право громадян на звернення до Конституційного Суду України прямо не обумовлено, але здійснити його вони можуть шляхом звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або до Президента України, який відповідно до статті 102 Конституції є гарантом прав і свобод людини і громадянина.

компетенція Конституційного Суду визначена в двох напрямах.

Відповідність законів та інших правових актів Конституції, тобто вирішення питань про їх конституційність, займає центральне місце в діяльності Конституційного Суду і тому закономірним слід вважати, що саме цей вид його діяльності Конституція поставила на перше місце серед повноважень суду. Мета такої діяльності полягає в тому, щоб своєчасно виявити, чи не проігноровані законодавцем та іншими органами закріплені в Конституції принципи, проголошені нею права і свободи громадян, а виявивши такі факти - вжити відповідних заходів до їх усунення. Цим самим забезпечується верховенство Основного Закону держави, усувається намагання обійти вимоги Конституції, проігнорувати її принципи. Здійснення таких повноважень сприятиме попередженню зловживань владою, ліквідації конфліктів між виконавчою і законодавчою владами, що виникають при здійсненні нормотворчих функцій.

До повноважень Конституційного Суду віднесено вирішення питань відповідності Конституції законів та інших актів правового характеру, що видаються Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, а також актів Президента та Кабінету Міністрів. Конституційний Суд не може вирішувати питань, які входять до компетенції судів загальної юрисдикції, щодо відповідності Конституції актів інших державних органів, крім зазначених у цій статті, та актів органів місцевого самоврядування.

Інша група повноважень полягає в наданні Конституції} н ому Суду права офіційного тлумачення Конституції і законів України. При практичному застосуванні того чи іншого положення Конституції або іншого закону іноді виникають утруднення з визначенням та уясненням змісту окремих положень правової норми, у зв'язку з чим необхідно керуватися офіційним тлумаченням для правильного і однакового його застосування. Раніше тлумачення проводилося Верховною Радою України, але це не завжди сприймалося однозначно. Щоб витлумачити правову норму, виходячи із загальних принципів права, і тим самим забезпечити правильність її застосування, необхідний незалежний від законодавця висококваліфікований орган. Віднині тлумачення Конституції та законів України виключна прерогатива єдиного органу - Конституційного Суду України. Тлумачення є обов'язковим для всіх органів державної влади і управління, посадових осіб усіх рівнів, а також для громадян.

Здійснюючи тлумачення закону, Конституцій-1 ний Суд України створює необхідні умови не тільки для точного, однакового і неухильного виконання законів. Разом з тим його рішення повинно відповідати не лише букві, а й духу закону, загальним принципам права. Проте під виглядом тлумачення не повинні; ухвалюватися рішення, які за своїм змістом встановлюють нову правову норму.

Правом звернення до Конституційного Суду з питань офіційного тлумачення Конституції користую-ться зазначені у п. 1 цієї статті суб'єкти.

Конституційний Суд, діючи згідно з своєю Компетенцією, ухвалює рішення з питань, порушених у І зверненні до нього щодо відповідності чи невідповідності правових актів, що розглядаються. Конституції.

У разі, якщо в процесі розгляду справи виявлено невідповідність Конституції інших правових актів або окремих їх положень, ніж ті, шодо яких ведеться провадження у справі, але які істотно впливають на прийняття рішення чи подання висновку у справі,, Конституційний Суд вправі ухвалити рішення щодо] неконституційності і таких положень.

Рішення Конституційного Суду, як і всі судові рішення, обов'язкові до виконання, але на відміну від останніх вони є остаточними і оскарженню не підлягають. При необхідності Конституційний Суд може визначити порядок і строк виконання рішення. За невиконання рішення настає відповідальність у вста-новленому законом порядку.


Получите за 15 минут консультацию юриста!