В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Законопроект про внесення змін до Конституції України може бути поданий до Верховної Ради України Президентом України або не менш як третиною народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.

Коментар статті Конституції:

Конституція надає право подання до Верховної Ради України законопроекту про внесення змін до Конституції України лише Президенту України та не менш ніж третині народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради. Тобто законопроект про внесення змін до Конституції може бути внесено до Верховної Ради або особисто Президентом, або не менш ніж 150 народними депутатами.

Для внесення звичайного законопроекту коло суб'єкт законодавчої ініціативи є ширшим і включає Президента України, народних депутатів, Кабінет Міністрів і Національний банк (ст. 93 Конституції). Обмеження кола суб'єктів законодавчої ініціативи з питань внесення змін до Конституції і надання цього права лише Президенту як главі держави та не менш ніж третині народних депутатів є суттєвою конституційною гарантією стабільності Конституції і обгрунтованості вимог внесення до неї змін.


Получите за 15 минут консультацию юриста!