В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Засідання Верховної Ради України проводяться відкрито. Закрите засідання проводиться за рішенням більшості від конституційного складу Верховної Ради України.

Рішення Верховної Ради України приймаються виключно на її пленарних засіданнях шляхом голосування.

Голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто.


Коментар статті Конституції:

Конституція України закріплює надзвичайно важливий принцип діяльності Верховної Ради України - принцип гласності, що є новим у порівнянні з попередньою Конституцією. Тим самим у парламентській діяльності послідовно реалізується, гарантоване кожному ст. 57 право знати свої права і обов'язки. Адже відкритий режим засідань Верховної, Ради дає можливість транслювати хід її засідань, на і яких приймаються законодавчі акти, що визначають права і обов'язки громадян, і відтак знайомити кожного зі змістом цих актів ще на стадії їх прийняття. Час та обсяг трансляції визначає Верховна Рада.

Разом з тим дана стаття передбачає можливість проведення закритих засідань Верховної Ради, якщо за таке рішення проголосують більш як 225 народних депутатів. За існуючою практикою такі рішення приймаються після скороченого обговорення і лише стосовно розгляду конкретно визначених питань. У закритому засіданні Верховної Ради мають право брати ' участь Президент України, члени Кабінету Міністрів України, інші особи, необхідність присутності яких визначена Верховною Радою або її Головою у зв'язку з розглядом зазначених питань. Наприкінці закритого засідання Верховна Рада може прийняти рішення щодо публікації або порядку поширення матеріалів закритого засідання.

У Конституції закріплена категорична вимога, згідно з якою Верховна Рада приймає свої рішення виключно на її пленарних засіданнях шляхом голосування. Ця вимога обумовлена тим, що саме пленарні засідання є основною формою діяльності Верховної Ради як єдиного органу законодавчої влади, регламентованою в усіх своїх основних моментах. Крім пленарних засідань Верховна Рада може збиратись і на інші засідання (урочисті, спільні засідання комітетів тощо), на яких народні депутати не можуть приймати обов'язкових рішень з питань компетенції і Верховної Ради. Питання, що розглядаються на пленарних засіданнях, обов'язково включаються до порядку денного пленарного засідання, готуються і 1 розглядаються у спеціальному порядку.

Усі рішення Верховної Ради, як законодавчого органу, приймаються шляхом голосування, яке здійснюється народними депутатами особисто у залі засідань Верховної Ради або у спеціально відведеному для таємного голосування місці біля залу для засідань. За існуючим порядком рішення Верховної Ради приймаються відкритим нефіксованим, відкритим фіксованим (поіменним) голосуванням за допомогою електронної системи підрахунку голосів або таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів. Порядок голосування щодо тих чи інших питань діяльності Верховної Ради має визначатись законом про регламент Верховної Ради України.


Получите за 15 минут консультацию юриста!