В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров'я має бути встановлена на засіданні Верховної Ради України^ і підтверджена рішенням, прийнятим більшістю від її конституційного складу на підставі письмового подання Верховного Суду України - за зверненням Верховної Ради України, і медичного висновку.

Коментар статті Конституції:

Стаття встановлює певну процедуру з'ясування неможливості виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров'я. При виникненні сумніву щодо можливості Президента виконувати свої повноваження за станом здоров'я Верховна Рада готує відповідне звернення до Верховного Суду України. Сумнів може бути викликаний симптомами, які свідчать про недієздатність, каліцтво, надто хворобливий стан або тривалу хворобу Президента і т.д. Верховний Суд, вивчаючи це питання, дає об'єк-тивну оцінку стану здоров'я Президента. На підставі зібраних даних Верховний Суд України складає спе-ціальне письмове подання, яке разом з медичним, висновком надсилається Верховній Раді. Остання І розглядає ці матеріали і в разі встановлення неможливості виконання Президентом своїх повноважень приймає більшістю голосів народних депутатів України від її конституційного складу рішення про до-строкове припинення повноважень Президента.

Більшість конституцій країн світу встановлює, що повноваження президентів припиняються до-строково у разі неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я. Проте далеко не всі вони регламентують порядок припинення цих повноважень так докладно, як це зроблено у Конституції України.


Получите за 15 минут консультацию юриста!