В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Перше призначення на посаду професійного судді строком на п'ять років здійснюється Президентом України. Всі інші судді, крім суддів Конституційного Суду України, обираються Верховною Радою України безстроково, в порядку, встановленому законом.

Голова Верховного Суду України обирається на посаду та звільняється з посади шляхом таємного голосу-вання Пленумом Верховного Суду України в порядку, встановленому законом.


Коментар статті Конституції:

Однією з гарантій незалежності суддів є зафіксовані в цій статті, а також у ст. 126 Конституції положення, що всі судді, крім суддів Конституційного Суду і професійних суддів, які призначаються вперше, обираються безстроково.

Строки та порядок призначення суддів Конституційного Суду визначаються ст. 148 Конституції.

На сьогодні відповідно до Закону "Про судоустрій" судді загальних судів обрані на 10 років, а судді, які вперше пройшли конкурсний відбір, - на 5 років. На підставі Закону "Про арбітражний суд" від 4 червня 1991 р. склад цих судів призначений Верховною Радою безстроково.

У зв'язку з новелами, що містить коментована стаття, порядок призначення і обрання суддів за-гальних судів і Голови Верховного Суду має бути уточнений у законодавстві про судоустрій.


Получите за 15 минут консультацию юриста!