В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ЗМІСТ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ | СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО КОММЕНТАРИЙ НАЛОГОВОГО КОДЕКСА

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР

до статті 167 Податкового кодексу України

В коментованій статті закріплено ставки податку на доходи фізичних осіб. Аналіз положень даної статті дозволяє провести наступну класифікацію ставок податку:

1) основна ставка податку (15 та 17 відсотків), яка застосовується до доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються (надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу у державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри.

Якщо загальний місячний оподатковуваний дохід платника податку (відносно перерахованих вище доходів) не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати (включаючи цю суму), встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, застосовується ставка 15 відсотків;

Якщо загальний місячний оподатковуваний дохід платника податку (відносно перерахованих вище доходів) перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, до суми перевищення застосовується ставка 17 відсотків.

Розмір мінімальної заробітної плати визначається в Законі України про Державний бюджет України на відповідний рік. Так, в статті 22 Закону України від 23 грудня 2010 року "Про Державний бюджет України на 2011 рік" зазначено, що мінімальна заробітна плата станом на 1 січня 2011 року складає 941 грн.

Тобто, в 2011 році загальний місячний оподатковуваний дохід платника податку, в розмірі, який перевищує 9410 грн., буде оподатковуватись за ставкою 17 відсотків.

В разі отримання платником податків доходів, відмінних від заробітної плати та інших перерахованих вище доходів, застосовуються інші види ставок податку. Частина з них вказана в статті 167. Однак треба враховувати, що перелік ставок, вказаних в статті 167, не є вичерпним. Як зазначається в пункті 167.5 статті 167, ставка податку може становити і інший розмір, якщо про це зроблено вказівку у відповідних нормах Розділу IV Податкового кодексу України. Наприклад, ставка 0 відсотків застосовується при оподаткуванні спадщини, що успадковується членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення (відповідно до підпункту 174.2.1. пункту 174.2 статті 174 ПК).

2) ставка 5 відсотків, що застосовується у випадках, передбачених пунктом 167.2 статті 167 ПК. Зокрема, це:

процент на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок;

процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом;

процент на вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці;

доходи у вигляді дивідендів тощо.

При цьому слід враховувати, що відповідно до п. 1 Розділу XIX "Прикінцеві положення" норми щодо оподаткування процентів набирають чинності з 1 січня 2015 року.

Застосування ставки в розмірі 5 відсотків передбачено і щодо оподаткування доходів, зазначених в інших статтях Розділу IV даного Кодексу. Наприклад, відповідно до пункту 173.1 статті 173 ПК за ставкою 5 відсотків оподатковуються доходи, отримані від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна (відмінного від легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера) протягом звітного податкового року.

3) ставка 30 відсотків застосовується щодо доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім у державній та недержавній грошовій лотереї та виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри) на користь резидентів або нерезидентів.

Виключення:

- виграш, отриманий в спортивних змаганнях, оподатковується за ставкою 15 відсотків бази оподаткування.

- суми винагород спортсменам - чемпіонам України, призерам спортивних змагань міжнародного рівня, у тому числі спортсменам-інвалідам, відповідно до вимог підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 не оподатковуються.

4) ставка 10 відсотків застосовується щодо заробітної плати шахтарів та інших працівників, зайнятих на роботах, передбачених в Списку N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року N 36.

5) ставки податку, встановлені в інших статтях ПК. Наприклад, ставка 1 відсоток застосовується до доходів, отриманих від продажу легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера не частіше одного разу протягом звітного податкового року (пункт 173.2 статті 173 ПК).

_______________________________

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

до статті 167 Податкового кодексу України

Редакція статті 167 не передбачає встановлення подвійної ставки податку щодо доходів нерезидентів. Таким чином, доходи нерезидентів оподатковуються за тією ж ставкою податку, що і доходи резидентів, якщо інше прямо не визначено самим ПК (див., наприклад, п. 172.9 ПК, п. 173.6 ПК).

П. 167.2

ПК запроваджує 5 % ставку податку щодо доходів у вигляді дивідендів. Ставка 5 % застосовується щодо таких доходів, отриманих як резидентами так і нерезидентами, незалежно від будь-яких додаткових умов, наприклад, тривалості володіння або певного відсотка участі в статутному капіталі.


Получите за 15 минут консультацию юриста!