В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ЗМІСТ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ | СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО КОММЕНТАРИЙ НАЛОГОВОГО КОДЕКСА

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

до статті 196 Податкового кодексу України

Пп. 196.1.14

В підпункті "в" пункту 186.3 статті 186 Податкового кодексу перелічено послуги для цілей визначення місця постачання. Такими є консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем.

Як випливає з підпункту "в" пункту 186.3 статті 186 Податкового кодексу консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські та актуарні послуги не є об'єктом оподаткування ПДВ, а так само й інші, подібні до перелічених послуги, якщо вони мають консультаційний характер. Незалежно від наявності консультаційного характеру, не є об'єктом оподаткування ПДВ послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем.

Для обґрунтованого віднесення тих чи інших послуг до таких, постачання яких є об'єктом оподаткування ПДВ чи ні, доцільно використовувати Державний класифікатор продукції та послуг (ДК 016-97), затверджений наказом Держстандарту України від 30 грудня 1997 р. N 822. Об'єктом класифікації в ДКПП є продукція та послуги, створені внаслідок усіх видів економічної діяльності. ДКПП призначено для використання органами центральної та місцевої державної виконавчої влади, фінансовими органами, органами статистики та всіма суб'єктами господарювання (юридичними та фізичними особами) в Україні, зокрема для організації та забезпечення функціонування системи оподаткування суб'єктів господарювання. Зважаючи на те, що об'єктом оподаткування є постачання товарів та послуг, для визначення того, чи є постачання певних товарів або послуг об'єктом оподаткування ПДВ, доцільно використовувати саме ДКПП.

Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД) ДК 009:2005, затверджена наказом Держспоживстандарту України від 26 грудня 2005 р. N 375, визначає види діяльності і оперує значно більш узагальненим категоріями ніж ДК 016-97. Основним призначенням КВЕД відповідно до Розділу 3 ДК 009:2005 є визначення та кодування основного та другорядних видів економічної діяльності юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб (статистичних одиниць), яке здійснюється органами державної статистики, та їх відображення у ЄДРПОУ. Будь-яке інше використання КВЕД не для статистичних потреб (адміністративних чи нормативних) може здійснюватися за власними правилами, під відповідальність користувачів та з належними поясненнями.

Слід взяти до уваги, що Класифікатори ДК 016-97 та ДК 009:2005 з 31 грудня 2012 року будуть скасовано у зв'язку із введенням нових згідно з наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11 жовтня 2010 року N 457.

У випадку надання зазначених послуг нерезидентом, об'єкт оподаткування ПДВ також не виникає визначається на підставі підпункту 196.1.14 пункту 196.1 статті 196 Кодексу незалежно від того, чи надано послуги на митній території України або поза межами митної території України.


Получите за 15 минут консультацию юриста!