В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ЗМІСТ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ | СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО КОММЕНТАРИЙ НАЛОГОВОГО КОДЕКСА

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

до статті 198 Податкового кодексу України

ПК ставить декілька вимог щодо віднесення сум ПДВ до податкового кредиту.

Насамперед, це вимога аби всі оплачені суми були обов'язково підтверджені належним чином оформленими документами, а зокрема:

1) податковою накладною (ст. 201 ПК), зареєстрованою (якщо реєстрація є обов'язковою) в Єдиному реєстрі податкових накладних (п. 201.10 ст. 201 ПК) (обов'язковість реєстрації залежить від суми ПДВ, вказаної в накладній);

2) у випадку відсутності податкової накладної: транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок за послуги зв'язку та інші послуги; касові чеки (п. 201.11 ст. 201 ПК);

3) митна декларація (п. 187.8 ст. 187, п. 198.6 ст. 198, п. 201.12 ст. 201 ПК).

Окрім документального підтвердження, ПК ставить вимогу подальшого використання в оподатковуваних операціях придбаних (виготовлених) товарів та послуг. Зокрема, віднесення до податкового кредиту сум сплаченого ПДВ можливо при наступних умовах:

- податковий кредит має бути визначений виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг (пп. 198.3);

- придбані або виготовлені товари/послуги мають в подальшому використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку (абз. 2 пп. 198.3);

- придбані (збудовані та споруджені) основні фонди (основні засоби, у тому числі інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, повинні в подальшому використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Якщо в подальшому вказані товари не використовуються в оподатковуваних операціях, платник податку втрачає право на податковий кредит (пп. 198.4 ст. 198 ПК) і, відповідно, на бюджетне відшкодування сум оплаченого за такі товари/послуги ПДВ.

При умові, що частина товарів/послуг фактично використані в оподатковуваних операціях, а частково в звільнених від оподаткування або таких, що не підлягають оподаткуванню, застосовуються правила ст. 199 ПКУ, що визначають пропорційне віднесення сум податку до податкового кредиту.


Получите за 15 минут консультацию юриста!