В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У шлюбному договорі може бути встановлено загальний строк його дії, а також строки тривалості окремих прав та обов'язків.

2. У шлюбному договорі може бути встановлена чинність договору або окремих його умов і після припинення шлюбу.



Комментарий:

Законодавець не назвав конкретного строку дії шлюбного договору, оскільки сама юридична природа цього договору — це волевиявлення сторін укласти такий договір і при укладенні встановлювати загальний строк його дії, а також тривалість окремих прав і обов'язків, і при цьому не обов'язково вказувати кінцеву дату його дії — достатньо, наприклад, вказати на яку-небудь подію. Наприклад, «договір діє на час непрацездатності дружини (чоловіка)», «аліменти стягуються до розлучення», «після розірвання шлюбу батьки дружини будуть проживати в квартирі чоловіка два роки».

Як будь-який строковий договір, який встановлюється сторонам, він може бути пролонгований і знову ж тільки за згодою сторін, а не на вимогу інших осіб або за заявою одного з подружжя — судом.

Даним договором може бути встановлено відповідно до статей 402, 405 ЦК України сервітут на володіння чужим майном. Сервітут припиняється зі смертю особи, на користь якої було встановлено особистий сервітут, зі смертю цієї особи припиняється сервітут і для його членів сім'ї, оскільки право членів сім'ї особи, яка має особистий сервітут, залежить від його права, тобто є похідним.

Строки, вказані в договорі ані подовжуються, ані зупиняються — вони договірні, що визначає їх правовий статус.

Деякі строки, вказані в шлюбному договорі, взагалі можуть бути нескінченими, оскільки вони мають невизначену кінцеву дату, а подію, від якої залежить виконання умови і нездійсненими.

Наприклад, в шлюбному договорі буде записано: «передати квартиру, яка належить Л. на праві особистої власності після народження нею спільної дитини». К. до кінця подружнього життя так і не народила дитину, а отже, і не одержала квартиру.

Інший приклад: у шлюбному договорі передбачено: «після розлучення чоловікові буде залишений автомобіль, який особисто належить дружині». Після розлучення чоловік автомобіль не одержав, оскільки той згорів під час ДТП. Взамін нього чоловік вимагати іншого майна не має права.

Достроково договір припиняється за домовленістю сторін і у разі смерті одного з подружжя.

Ті умови які були передбачені в договорі для третіх осіб (дітей, батьків, родичів) випадоок смерті, обов'язкові для спадкоємців, ті, що повинні були виконуватися сторонами при житті, — припиняються у зв'язку зі смертю і спадкоємці не мають вимагати від особи, яка пережила смерть свого подружжя, виконання умов договору. Наприклад, якщо б уцілів, той же автомобіль або включення його в спадкове майно.


Получите за 15 минут консультацию юриста!