В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Одностороння відмова від шлюбного договору не допускається.

2. Подружжя має право відмовитися від шлюбного договору. У такому разі, за вибором подружжя, права та обов'язки, встановлені шлюбним договором, припиняються з моменту його укладення або в день подання нотаріусу заяви про відмову від нього.



Комментарий:

Оскільки шлюбний договір укладається добровільно, тож подружжя може добровільно відмовитися від його виконання. Відмова повинна бути заявлена нотаріусу в письмовій формі обома з подружжя особисто.

Перед тим, як прийняти відмову і винести процесуальний документ з цього приводу, нотаріус повинен упевнитися, що заяви написані особисто кожним з подружжя і ними підписані. У зв'язку з тим, що відмова від шлюбного договору добровільна, беззаперечна, нотаріус не повинен встановлювати причини відмови, а повинен роз'яснити їм наслідки відмови.

Такі заяви можуть подавати і колишні подружжя після розірвання шлюбу, якщо умови шлюбного договору передбачені і на випадок розлучення.

Відмова від правочину — шлюбного договору регулюється і Цивільним кодексом України. Так, відповідно до частин 2 — 4 статті 214 ЦК України особи, які вчинили дво- або багатосторонній правочин, мають право за взаємною згодою сторін, а також у випадках, передбачених законом, відмовитися від нього, навіть і в тому разі, якщо його умови повністю ними виконані.

Відмова від правочину вчиняється у такій формі, в якій було вчинено правочин.

Правові наслідки відмови від правочину встановлюються законом або домовленістю сторін.

Чинність шлюбного договору припиняється з дня подання подружжям нотаріусу заяв і їх реєстрації, а не з дня, коли нотаріус прийме рішення про відмову від шлюбного договору.

Все, що було одержане в минулому до прийняття відмови від договору, не повертається і не компенсується. Хоча, на мою думку, керуючись статтею 214 ЦК України про те, що сторони можуть домовитися про долю вказаного у договорі, не виключається можливість і про повернення одержаного за договором.

Виникає інше практичне питання. Чи може оскаржити відмову від договору один з подружжя?

Думаємо, що може. Відмова сторони від укладеного раніше правочину, а шлюбний договір — це різновид правочину, можлива, наприклад, при здійсненні відмови під впливом обману, помилки, насильства тощо. Оскаржити відмову від шлюбного договору можна тільки через суд. У цьому разі позивач повинен надати суду докази (стаття 60 ЦПК), що учинення ним такої дії не було добровільним, тобто волевиявлення не було вільним і не відповідало його внутрішній волі (частина 3 статті 203 ЦК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!