В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Глава 12

Розділ Ш

ЗАПИС ПОДРУЖЖЯ БАТЬКАМИ ДИТИНИ (СТАТТЯ 133 СК)

1. Якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір'ю, а чоловік — батьком дитини.



Комментарий:

Відповідно до пункту 1 розділу III Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Мін'юсту України від 18 жовтня 2000 р. № 52/5, у редакції від 18 листопада 2003 року № 140/5 (далі —- Правила № 52/5), реєстрація народження дитини провадиться державним органом реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, власного імені та по батькові.

Реєстрація народження провадиться за усною чи письмовою заявою батьків дитини

у одного з них.

Заяву про реєстрацію народження дитини батьки зобов'язані подати невідкладно, це не пізніше одного місяця від дня народження дитини.

Щоб довести презумпцію шлюбного батьківства, разом із заявою про реєстрацію народженої дитини батьки подають в РАЦС свідоцтво про шлюб.

Тоді батько й мати, які перебувають у шлюбі, записуються батьками дитини в Книзі реєстрації актів про народження за заявою будь-кого з них.

При цьому ані дружина, ані чоловік не мають права заперечувати проти запису себе батьком або матір'ю дитини, тому заява дружини до органу РАЦС про невизнання чоловіка батьком дитини не є перешкодою для запису його батьком дитини, але за певних умов.

Так, якщо мати дитини, яка перебуває у зареєстрованому шлюбі, під час реєстрації народження дитини заявляє, що її чоловік не є батьком дитини, і у зв'язку з цим просить не вказувати його батьком в актовому записі про народження дитини, то її прохання може бути задоволене лише за наявності спільної заяви самої матері та її чоловіка про невизнання його батьком дитини, а також заяви про визнання батьківства іншої особи та матері.

Якщо державний орган реєстрації актів цивільного стану і в цьому випадку відновить в реєстрації народження дитини, мати дитини має право оспорити батьківство свого чоловіка за інших підстав.

Якщо батьки мають спільне прізвище, то це прізвище присвоюється і дітям.

При різних прізвищах, за письмовою згодою батьків дитині присвоюється прізвище батька або матері або подвійне прізвище, утворене шляхом з'єднання їхніх прізвищ.

Якщо батьки чи один з них не досягли 18-річного віку, то народження дитини реєструється на загальних підставах. Згода батьків (опікунів, піклувальників) неповнолітніх батька або матері на реєстрацію народження дитини при цьому не потрібна.

На прохання батьків — громадян України до їх паспортів або паспортних документів державні органи реєстрації актів цивільного стану уносять Відомості про їх дітей: їхні прізвища, власне ім'я, по батькові, число, місяць і рік народження.

При реєстрації народження дітей, народжених у шлюбі, посадові особи не мають права вимагати допоміжних документів, крім тих, які указані в Правилах № 52/5, а також виявляти будь-які обставини народження дітей тощо.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про органи реєстрації актів цивільного стану» від 1 липня 2010 р. № 2398-УІ, зміст актів цивільного стану, а також віднова в реєстрації актів цивільного стану можуть бути оскаржені до вищого органу І до суду.


Получите за 15 минут консультацию юриста!