В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Ім'я дитини визначається за згодою батьків.

Ім'я дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства визначається матір'ю дитини.

2. Дитині може бути дано не більше не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько.

3. Спір між батьками щодо імені дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.



Комментарий:

Вибір імені дитини — це особисте право батьків. Воно здійснюється за їх взаємною згодою. В деяких випадках ім'я дитині можуть вибирати також інші особи, за заявою яких провадиться реєстрація.

Якщо дитина була названа матір'ю, яка не перебувала у шлюбі з Ж батьком, то у разі визнання його батьківства ім'я дитини може бути змінено на його прохання і зі згоди матері дитини.

Законом також передбачено називати дитину подвійним іменем, хоча це право ви-користовувалося і використовується зараз дуже рідко.

У раніше чинному законодавстві не згадувалися меншини, а отже, і їх право давати ім'я дітям відповідно їх звичаям — воно може бути і потрійним.

Спори між батьками щодо вибору імені дитині вирішуються органами опіки та піклування або судом.

Порядок розгляду спору названий у статті 145 СК.

Більш чіткий порядок надання імені дитині виписано у Правилах реєстрації Мийктів цивільного стану.

Відповідно до пункту 21 цих Правил власне ім'я дитини визначається за згодою батьків. Власне ім'я дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства визначається матір'ю дитини.

При реєстрації народження іншою особою власне ім'я дитини присвоюється за її вказівкою.

При реєстрації народження дитині може бути присвоєно не більше двох власних імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько, про що у графі «Для відміток» робиться відповідна відмітка, яка за-свідчується підписами одного або обох батьків.

У випадку, коли батьки підкинутої, знайденої дитини невідомі, власне ім'я такої дитини записується згідно з даними, зазначеними в рішенні органу опіки та піклування.


Получите за 15 минут консультацию юриста!