В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. По батькові дитина визначається за іменем батька.

2. По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови,

що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за іменем особи, яку мати

назвала її батьком.



Комментарий:

По батькові дитині присвоюється у всіх випадках за іменем особи, яка записана як її батько.3 Цією особою може бути: чоловік тієї жінки, яка народила дитину; особа, яка визнала себе батьком, подавши про це спільну заяву з матір'ю дитини органу реєстрації актів цивільного стану; особа, яка визнана батьком за рішенням суду; особа, чиє ім'я та по батькові записане за вказівкою матері, яка не перебуває у шлюбі; особа, яка записана як батько за рішенням органу опіки та піклування інших осіб.

Якщо ім'я батька є подвійним, то по батькові дитини може бути записано відповідно до одного з цих імен.

Дитина може не мати назви по батькові, якщо це не передбачено адатом (звичаєм) меншин.

Правила реєстрації актів цивільного стану по-різному вирішують реєстрацію народження дитини по батькові залежно від того, за яких умов була народжена ця дитина, як визначався і ким її правовий статус.

По батькові дитині присвоюється за власним іменем батька. Якщо батько має подвійне власне ім'я, то по батькові дитині присвоюється за одним із них на вибір батьків, про що робиться відмітка у графі «Для відміток», яка засвідчується підписами одного або двох батьків. На прохання батьків по батькові може також утворюватися згідно з національними традиціями або не присвоюватися взагалі.

У разі реєстрації народження дитини у громадян, у національних традиціях яких немає звичаю зазначати по батькові, то в актовому записі про народження дитини мають право записати лише її прізвище та власне ім'я. Про бажання батьків робиться відмітка в актовому записі про народження у графі «Для відміток», яка скріплюється підписами обох батьків цієї дитини.

По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за власним іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком (п. 22 Правил).

У випадку, коли батьки підкинутої, знайденої дитини невідомі, по батькові такої дитини записується згідно з даними, зазначеними в рішенні органу опіки та піклування (п. 25 Правил).

Спір про присвоєння дитині по батькові між матір'ю і батьком дитини законом не передбачений. Він вирішується іншим шляхом — шляхом визнання батьківства в судовому порядку. При позитивному вирішенні судом спору про батьківство відбувається зміна по батькові тим же органом РАЦСу.


Получите за 15 минут консультацию юриста!