В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

2. Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

3. Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менше мі-німального розміру, передбаченого частиною другою статті 182 цього Кодексу, то дитині призначається відповідно до закону державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і ЗО відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.



Комментарий:

Закон встановлює, що аліменти на утримання дітей стягуються, як правило, у частках до заробітку (доходу) (ст. 183 СК). Проте в окремих випадках установлення розміру аліментів у такому порядку викликає певні труднощі. У статті 184 СК надається приблизний перелік таких випадків: нерегулярний мінливий дохід; одержання змішаної заробітної плати (частина грошима, частина в натурі); інші обставини, що мають істотне значення. Цей перелік не є вичерпним, оскільки закон називає й інші випадки, коли визначити розмір аліментів у частці неможливо або важко. Наприклад, підприємці, фермери, працівники сільськогосподарського підприємства, письменники, композитори, художники. Більшість із названих осіб, як правило, не працюють у певній установі або організації і в зв'язку з цим не мають постійного заробітку, а одержують авторський гонорар, відсотки від прибутку тощо. Тому стягнення з них аліментів у частковому відношенні мало б нерегулярний характер. Крім того, стягувачеві аліментів було б важко щомісяця встановлювати, де, в якому розмірі платник одержав винагороду, відсотки.

Якщо в раніше діючому КпШС право пред'явлення позову про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі мали тільки позивачі, то відповідно до ст. 184 нині діючого Сімейного кодексу таке право надано і платнику аліментів.

Стаття 184 СК не визначає правило, як і з якої суми повинен бути визначений розмір щомісячних аліментів у твердій грошовій сумі. Вони не повинні визначатися довільно позивачкою.

Закон указує, що суд визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Судова практика при застосуванні статті 85 КпШС розробила методику підрахунку гаданої заробітної плати і відповідно до зазначених правил визначення часток установлює аліменти в твердій грошовій сумі, двох і більше дітей. Наприклад, художник за рік продав картин на суму 50 000 грн. Ця сума поділяється на 12 місяців: 50 000 : : 12 = 4166 грн. Із цієї суми стягується, наприклад, визначена судом частка 1/3 = щ 1388 грн./міс. Підприємець одержав за минулий рік дохід у сумі 25 000 грн., про що повідомив податкову інспекцію. Аліменти на майбутній рік буде стягнуто в твердій грошовій сумі 8333 грн. щ 25 000 : 12 x 4.

Може мати місце випадок, коли особа, з якої необхідно стягувати аліменти, ніде офіційно не працює, надавши довідку суду, що зареєстрована у службі зайнятості, тобто вимагавши стягнення з неї мінімального розміру аліментів. Позивачка суду надала довідки з органів ДАІ, що за ним зареєстровані два автомобілі на суму майже 600 000 доларів США, довідку з органів БТІ, що на нього зареєстрований будинок вартістю 400 000 доларів. Суд, зважуючи на реальні витрати, які є доказом його непомірних доходів, а також керуючись частиною 1 ст. 184 СК «за наявності інших обставин, що мають істотне значення», стягнув з відповідача аліменти на дитину в сумі 1500 грн. щомісячно.

Якщо розмір аліментів визначений у твердій грошовій сумі судом, він автоматично підлягає індексації. Але не зрозуміло, хто буде індексувати аліменти. Якщо вони стягуються підприємством, то особа, яка нараховує аліменти, буде їх індексувати за умови, що про індексацію буде зазначено у виконавчому листі. Відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» (№ 606-ХІУ), якщо особа ніде не працює, то за виконавчим листом, який здає державному виконавцю стягувач аліментів, державний виконавець відповідно до ст, 74 Закону приступає до його виконання. У цьому Законі не зазначено, що державний виконавець має право змінювати розмір аліментів шляхом застосування індексації.

У тому випадку, якщо аліменти стягуються за письмовим договором між сторонами аліментного процесу і в договорі не передбачено застосування індексації, вона не може бути застосована.

Аліменти, які стягнуті в твердій грошовій сумі, не є постійними, вони можуть ко-ригуватися як у бік зменшення, так і в бік збільшення за правилами ст. 192 СК судам за заявою як платника аліментів, так і стягувача.

Частина 3 статті 184 СК передбачає компенсацію дитині недостягнутих аліментів у твердій грошовій сумі шляхом виплати державою різниці між стягнутими аліментами і ЗО % мінімальним прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку у вигляді державної допомоги.

Наприклад, на дитину віком 10 років були стягнуті аліменти у твердій грошовій сумі в розмірі 190 грн. щомісячно. Прожитковий мінімум дитини від б до 18 років, закладений держбюджетом на грудень 2010 року, — 957 грн. ЗО % з цієї суми буде складати 287 грн. (957 грн. х ЗО) : 100 %). Недоплачено аліментів на дитину до ЗО % 97 грн. (287 грн. - 190 грн.). Цю суму і буде доплачувати держава дитині у вигляді державної допомоги.


Получите за 15 минут консультацию юриста!