В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

2. При визначенні розміру аліментів та додаткових витрат суд бере до уваги можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред'явлено позову про стягнення аліментів, дружини, чоловіка та своїх батьків.



Комментарий:

Відповідно до ст. 202 СК повнолітні дочка, син повинні утримувати непрацездатних батьків як у вигляді сплати аліментів щомісячно, так і в додаткових витратах. Стаття 205 СК установлює розмір аліментів, які можуть бути стягнуті на користь батьків з повнолітніх дочки, сина в разі, коли вони добровільно не виконують свої обов'язки. Такий розмір визначається у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу), виходячи з матеріального і сімейного стану кожного з повнолітніх дочки, сина і батьків та з урахуванням можливості батьків одержувати аліменти один від одного.

Як указувалося раніше (див. ст. 200 СК), ініціатива вибору способу визначення розміру аліментів належить тому, хто подає позов, що передбачено ст. 119 ЦПК України. На вибір способу визначення розміру аліментів можуть впливати різні обставини, які названі раніше (див. ст. 184 СК). Це несталий, мінливий заробіток дочки, сина; частину доходу повнолітні дочка, син одержують грошима, а частину в натуральній формі (натурі); деякі доходи, наприклад, від акцій платники аліментів у вигляді дивідендів одержують у кінці року тощо.

За Законом (ст. 75 СК) подружжя повинно матеріально підтримувати один одного. Проте така підтримка не звільняє дочку, сина від обов'язку надавати допомогу своїм непрацездатним батькам. Згідно зі ст. 205 СК це може бути враховано при визначенні розміру аліментів, що підлягають стягненню з дочки, сина на користь батьків.

Частина 2 ст. 205 СК стосується випадків, коли позивач має право на утримання одночасно від кількох осіб.

Оскільки обов'язок з утримання непрацездатних батьків, які потребують матеріальної допомоги, лежить на всіх повнолітніх дочках, синах, суд при вирішенні спору повинен з'ясувати, скільки батьки мають повнолітніх дочок, синів. У тому випадку, коли у батьків кілька повнолітніх дочок, синів, а позов пред'явлено не до всіх з них, суд при визначенні розміру аліментів повинен урахувати можливість надавати допомогу і тим, до кого позов не заявлено. Це пов'язано з тим, що в суді розв'язується

спір лише щодо дочки, сина, які добровільно не виконують своїх обов'язків з утримання батьків. Допомога дочки, сина, яка надається ними добровільно і до яких не пред'явлено позов, повинна бути врахована при визначенні розміру аліментів, що

мають бути стягнуті з тих дітей, щодо яких постановляються судові рішення.

Простежимо це на прикладах. Батько пред'явив позов про стягнення аліментів на своє утримання до дочки А. і розмір аліментів визначив у твердій грошовій сумі 500 грн. щомісяця. У судовому засіданні було встановлено, що батько має ще двох повнолітніх синів, які добровільно утримують батька. Суд, не притягуючи їх як сторону у справі, визначив долю кожного трьох повнолітніх дочки і двох синів, що складає 166 грн. (500: 3) і стягнув з дочки аліменти на користь батька в сумі 166 грн. щомісячно.

Другий приклад. Батько пред'явив у суд позов до дочки А. про стягнення з неї

аліментів на свої утримання в розмірі 1/3 від її заробітку (доходу). У судовому засіданні було встановлено, що позивач має ще двох повнолітніх синів, які добровільно надають йому матеріальну допомогу і він до них на має претензій. Суд, не притягуючи їх у справі, при визначенні розміру аліментів урахував і частку двох синів, яка складала кожного окремо 1/9 (1/3 : 3) і врахував їх при визначенні розміру аліментів, які підлягали стягненню з дочки і стягнув з неї 1/9 частину від її заробітку (доходу). Решту часток батько одержав у добровільному порядку від двох синів.

Такий самий порядок визначення розміру аліментів на непрацездатного потребуючого допомоги батька, якщо від пред'являє позов до повнолітніх дочки та сина, а він має можливість одержувати утримання від дружини та своїх батьків, до яких не пред'являє позов.

При визначенні розміру аліментів суд повинен ураховувати матеріальний і сімейний стан як стягувача аліментів, так і платника аліментів, наявність у них інших членів сім'ї, які потребують матеріальної допомоги і яким по закону він повинен її надавати, стан здоров'я їх тощо.

Про застосування ст. 205 СК Пленум Верховного Суду України дуже стисло дав свої роз'яснення в постанові № 3 від 15.05.2006 р., в абзаці 2 п. 21: «Згідно з ч.

2 ст. 205 СК при визначенні розміру аліментів на непрацездатних батьків необхідно враховувати можливість отримання ними матеріальної допомоги від інших дітей, до яких не пред'явлено позов про стягнення аліментів, а також від дружини, чоловіка та своїх батьків».


Получите за 15 минут консультацию юриста!