В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Завданнями цивільного судочинства с справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави



Коментар:

Відповідно до даної статті Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПК) завданнями цивільного судочинства є захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, інтересів держави.

Згідно з ст. 55 Конституції України кожному суб'єкту права гарантується право на оскарження до суду рішень, дій або бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Розгляд справ у порядку цивільного процесу є одним із засобів здійснення судової влади (ст. 6 Конституції). Стаття 2 ЦПК 1963 року передбачала, що завданнями цивільного судочинства є охорона прав і законних інтересів фізичних, юридичних осіб і держави. Слід розрізняти охорону і захист суб'єктивних прав і інтересів. Під охороною суб'єктивних прав і інтересів слід розуміти правове регулювання суспільних відносин з метою забезпечення їх нормального розвитку. Під захистом слід розуміти сукупність процесуальних дій, які застосовуються у зв'язку з порушенням, невизнанням або оспорюванням прав, свобод або інтересів фізичних і юридичних осіб, прав і інтересів держави Україна, Автономної Республіки Крим, територіальних громад, іноземних держав та інших суб'єктів публічного права і направлених на захист або відновлення суб'єктивних цивільних прав і особистих немайно- вих і майнових інтересів їх володаря.

Захист суб'єктивних прав і інтересів застосовується у тому випадку, коли порушуються або заперечуються або не визнаються суб'єктивні права або ін-тереси їхнього володаря. Захист суб'єктивних прав і інтересів здійснюється при розгляді справ у позовному і в наказному провадженнях. Разом з тим слід зазначити, що в наказному провадженні немає спору про право. У справах цієї категорії немає позивача і відповідача, а є стягувач, якому належить право вимоги, і боржник. Підставою для відкриття справ даної категорії є ухвала суду про прийняття заяви про видачу судового наказу (див. коментар до ст. 95 ЦПК).

Для справ, що розглядаються в порядку окремого провадження, є харак-терним, що при розгляді цих справ немає спору про право. Метою розгляду справ окремого провадження є встановлення певних юридичних фактів, що мають значення для охорони прав і інтересів особи або створення умов здійс-нення ним особистих немайнових або майнових прав або підтвердження на-явності або відсутності неоспорюваних прав (див. коментар до ст. 234 ЦПК). Якщо при розгляді справи в порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз'яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах (див. коментар до ч. 6 ст. 235 ЦПК). Таким чином, в окремому провадженні розглядаються справи у тому випадку, коли права і інтереси їх володаря не порушені. Метою розгляду справ в порядку окремого провадження є охорона прав і інтересів їх володаря. Уявляється, що у зв'язку з наведеним слід вважати, що завданням цивільного судочинства є не тільки захист прав, свобод або інтересів фізичних і юридичних осіб, прав і інтересів держави Україна, Автономної Республіки Крим, територіальних громад, іноземних держав та інших суб'єктів публічного права, а й охорона прав і інтересів їх володаря.

Важливе значення для з'ясування поняття «охоронюваний законом інтерес» має рішення Конституційного Суду України від 1 грудня 2004 р. № 18-рп/2004 по справі № 1-10/2004 щодо офіційного тлумачення окремих положень ст. 4 ЦПК України 1963 р. (у ч. 1 ст. 4 ЦПК України 1963 р. так само, як і в ст. 1 ЦПК України 2004 р. вживається термін «охоронюваний законом інтерес»).

Конституційний Суд України вирішив:

«Поняття «охоронюваний законом інтерес», що вживається в частині першій статті 4 Цивільного процесуального кодексу України та інших законах України у логічно-смисловому зв'язку з поняттям «права», треба розуміти як прагнення до користування конкретним матеріальним та/або нематеріальним благом, як зумовлений загальним змістом об'єктивного і прямо не опосередкований у суб'єктивному праві простий легітимний дозвіл, що є самостійним об'єктом судового захисту та інших засобів правової охорони з метою задоволення індивідуальних і колективних потреб, які не суперечать Конституції і законам України, суспільним інтересам, справедливості, добросовісності, розумності та іншим загальноправовим засадам» .


Получите за 15 минут консультацию юриста!