В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У заяві повинно бути зазначено:

1) який факт заявник просить встановити та з якою метою;

2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

3) докази, що підтверджують факт.

2. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.



Коментар:

Як було зазначено, відповідно до ст. 235 ЦПК справи окремого провадження розглядаються з дотриманням загальних правил, установлених ЦПК (див. коментар до ст. 235 ЦПК). З огляду на це заява про встановлення факту, який має юридичне значення, повинна відповідати вимогам статей 119 і 120 ЦПК (див. коментар до статей 119 і 120 ЦПК) і в разі, якщо заява про встановлення факту, що має юридичне значення, не буде відповідати вимогам статей 119 і 120 ЦПК, настають наслідки, зазначені в ст. 121 ЦПК, тобто заява залишається без руху і, якщо не будуть усунені недоліки, зазначені в ухвалі судді, заява повертається заявнику (див. коментар до ст. 121 ЦПК). Крім того, заявник повинен зазначити, для якої мети йому необхідно встановити факт, який має юридичне значення. Зазначення мети дозволяє визначити, чи має факт, який просить установити заявник, юридичне значення, тобто чи пов'язує закон з установленням даного факту виникнення, змінення чи припинення об'єктивних прав та обов'язків заявника. Наприклад, заявник просить установити факт родинних відносин (див. коментар до ст. 256 ЦПК), він має зазначити, для якої мети йому необхідно установити даний факт (одержання аліментів, одержання спадщини тощо). У заяві необхідно також зазначити причини неможливості отримання або поновлення документів, які підтверджують цей факт доказу, що підтверджує даний факт. Конкретні докази, які підтверджують неможливість в позасудовому порядку отримати документи, які підтверджують даний факт, визначаються характером матеріально-правових норм, відповідно до яких факт, який просить установити заявник, тягне за собою виникнення, змінення чи припинення правовідносин. Заявником може бути тільки особа, для якої встановлення зазначеного в заяві факту має юридичне значення, тобто, як було сказано, з цим фактом норми матеріального права пов'язують виникнення, змінення чи припинення правовідносин, учасниками яких є дані особи. При цьому заявником може бути як фізична особа, так і юридична особа. Так, із заявою про встановлення факту смерті можуть звернутись не лише спадкоємці особи, факт смерті якої вони просять установити, а й представник органу територіальної громади, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 1277 ЦК, в разі відсутності спадкоємців за законом або заповітом, або усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу територіальної громади. До заяви необхідно долучити докази, які підтверджують викладені в заяві обставини.