В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.



Коментар:

Як було зазначено в коментарі до ст. 1 ЦПК, захист суб'єктивних прав і інте-ресів застосовується у тому випадку, коли порушені, невизнані або оспорювані суб'єктивні права або особисті немайнові інтереси їх володаря. Слід зазначити, що захист суб'єктивних цивільних прав і інтересів здійснюється не лише судом (ст. 16 ЦК), айв адміністративному порядку (ст. 17 ЦК). Захист суб'єктивних цивільних прав можливий також нотаріусом (ст. 18 ЦК). Особа має також право на самозахист свого суб'єктивного права (ст. 55 Конституції) і прав іншої особи від порушень і протиправних посягань (ст. 19 ЦК). Переважною формою захисту суб'єктивних прав, як це випливає із ст. 124 Конституції, є судова форма захисту. Як підкреслено в ст. 20 ЦК, право на захист особа здійснює на свій розсуд. Судова форма захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав здійснюється шляхом пред'явлення позову до суду першої інстанції судів за-гальної юрисдикції (див. коментар до ст. 118 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!