В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої інстанції, не може брати участі в розгляді цієї самої справи в судах апеляційної і касацій- ної інстанцій, у перегляді справи у зв'язку з винятковими обставинами, а так само у новому розгляді її судом першої інстанції після скасування попереднього рішення або ухвали про закриття провадження в справі.

2. Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у розгляді цієї самої справи в судах касаційної і першої інстанцій, у перегляді справи у зв'язку з винятковими обставинами, а також у новому розгляді справи після скасування ухвали чи нового рішення апеляційного суду.

3. Суддя, який брав участь у перегляді справи в суді касаційної інстанції, не може брати участі в розгляді цієї самої справи в суді першої чи апеляційної інстанції.

4. Суддя, який брав участь у перегляді справи у зв'язку з винятковими обставинами, не може брати участі у розгляді цієї самої справи в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції.



Коментар:

Положення статті, що коментується, про неприпустимість повторної участі судді в розгляді справи поширюється лише на судочинства в різних інстанціях. Дана стаття, як і інші статті ЦПК, що регулюють положення про склад суду, має на меті забезпечення об'єктивного ставлення суду при розгляді справи. Суддя, що брав участь у вирішенні даної справи в суді першої інстанції, не може брати участь у розгляді цієї ж справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, у перегляді справи у зв'язку з винятковими обставинами, а також у новому розгляді справи судом після скасування попереднього рішення або ухвали про закриття провадження у справі. Правило неприпустимості участі судді в розгляді однієї і тієї ж справи в судах різних інстанцій є однією з гарантій неупередженого й об'єктивного розгляду справи. Ще в римському праві існувало правило: ніхто не може бути суддею у власній справі. Тому при перегляді рішення, винесеного суддею, він не може повторно розглядати або переглядати дану справу, за винятком перегляду справ у зв'язку з нововиявленими обставинами (див. коментар до ст. 363 ЦПК).

Положення про неприпустимість повторної участі судді в розгляді однієї і тієї самої справи або перегляді рішення у даній справі в судах апеляційної чи касаційної інстанції і при перегляді справи у зв'язку з винятковими обстави-нами є однією з гарантій неупередженого й об'єктивного вирішення справи,

ухвалення законного й обґрунтованого рішення. Таким чином, відповідно до змісту частин 1, 2, 3, 4 статті, що коментується, суддя, який брав участь у ви-рішенні справи при її розгляді в будь-якій інстанції, не може повторно брати участь у розгляді цієї ж справи в суді іншої інстанції.

Пленум Верховного Суду України в п. 7 ухвали № 9 від 21.12.1990 р. «Про практику застосування судами процесуального законодавства при розгляді цивільних справ по першій інстанції» роз'яснив, що суддя може повторно брати участь у розгляді справи по першій інстанції у разі скасування постановленої за його участю ухвали про відмову в прийнятті заяви у зв'язку з непідсудністю справи, недієздатності заявника, подання заяви представником, який не має належних повноважень на ведення в суді, залишення заяви без руху та її повернення, ухвали про відкладення розгляду справи, про зупинення провадження у справі і ухвали про відмову в прийнятті позовної заяви і в інших випадках, коли провадження у справі не припиняється.


Получите за 15 минут консультацию юриста!