В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Справа про визнання спадщини відумерлою розглядається судом з обов'язковою участю заявника та з обов'язковим повідомленням усіх заінтересованих осіб.



Коментар:

Як було зазначено, розгляд справ в окремому провадженні здійснюється за загальними правилами, встановленими ЦПК (див. коментар до ст. 235 ЦПК). Тому судове засідання, в якому відбувається розгляд справи про визнання спадщини відумерлою, як і будь-яке судове засідання, складається з чотирьох взаємопов'язаних частин, що змінюють одна одну, кожна з яких має свої специфічні задачі, свій зміст, місце в судовому розгляді і призначена для вирішення певного кола питань . Згідно зі статтею, що коментується, розгляд справи про визнання спадщини відумерлою відбувається з обов'язковою участю заявника і з обов'язковим повідомленням усіх заінтересованих осіб.

Як було сказано, заявником у справах про визнання спадщини відумерлою є орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини (див. коментар до статей 274 і 276 ЦПК).

Заінтересованими особами у справі про визнання спадщини відумерлою можуть бути спадкоємці, які пропустили строк для прийняття спадщини, спадкоємці, усунені від права на спадщину, особливо якщо вони мають право на обов'язкову частку (ст. 1241 ЦК), а також фактичний власник майна, що входить до складу спадщини, яку заявник — орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини — просить визнати відумерлою. Як випливає з тексту статті, що коментується, заінтересовані особи повинні бути обов'язково повідомлені про місце і час слухання справи. Однак їх неявка в разі, якщо вони належним чином повідомлені, не є перепоною для розгляду справи.


Получите за 15 минут консультацию юриста!