В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Не підлягають допиту як свідки:

1) недієздатні фізичні особи, а також особи, які перебувають на обліку чи на лікуванні у психіатричному лікувальному закладі і не здатні через свої фізичні або психічні вади правильно сприймати обставини, що мають значення для справи, або давати показання;

2) особи, які за законом зобов'язані зберігати в таємниці відомості, що були довірені їм у зв 'язку з їхнім службовим чи професійним становищем, — про такі відомості;

3) священнослужителі — про відомості, одержані ними на сповіді віруючих;

4) професійні судді, народні засідателі та присяжні— про обставини обговорення у нарадчій кімнаті питань, що виникли під час ухвалення рішення чи вироку.

2. Особи, які мають дипломатичний імунітет, не можуть бути допитані як свідки без їхньої згоди, а представники дипломатичних представництв — без згоди дипломатичного представника.



Коментар:

Стаття, що коментується, встановлює перелік осіб, які не підлягають допиту як свідки. Інформація, отримана від даних осіб всупереч приписам даної статті, не може вважатися допустимим доказом у справі.

Не підлягають допиту як свідки недієздатні фізичні особи, а також особи, які перебувають на обліку чи на лікуванні у психіатричному лікувальному закладі і не здатні через свої фізичні або психічні вади правильно сприймати обставини, що мають значення для справи, або давати показання.

Також не підлягають допиту як свідки особи, які за законом зобов'язані зберігати в таємниці відомості, що були довірені їм у зв'язку з їхнім службовим чи професійним становищем, — про такі відомості. Сюди відносяться: адвокатська таємниця — питання за якими громадянин або юридична особа зверталися до адвоката, суть консультацій, порад, роз'яснень та інших відо-мостей, отриманих адвокатом при здійсненні своїх професійних обов'язків (ст. 9 Закону України «Про адвокатуру»); таємниця здійснення нотаріальних дій (ст. 8 Закону України «Про нотаріат»); лікарська таємниця (ст. 40 Основ законодавства України про охорону здоров'я) і тому подібне Також не підлягають допиту як свідки священнослужителі — про відомості, одержані ними на сповіді віруючих. Професійні судді, народні засідателі та присяжні не підлягають допиту як свідки про обставини обговорення у нарадчій кімнаті питань, що виникли під час ухвалення рішення чи вироку.

Не можуть бути допитані як свідки без їх згоди особи, які мають диплома-тичний імунітет, а представники дипломатичних представництв — без згоди дипломатичного представника. Так, голова дипломатичного представництва інших держав і міжнародних організацій та члени дипломатичного персоналу представництва не зобов'язані давати показання як свідки. Члени сім'ї голови представництва, які живуть разом з ним, і члени сім'ї співробітника дипломатичного персоналу представництва, які живуть разом з ним, також користуються вищезгаданою привілегією, якщо вони не є громадянами держави перебування або не проживають в ній постійно. Вказана привілегія також розповсюджується і на членів адміністративно-технічного персоналу представництва і членів їх сімей, які живуть разом з ними, якщо вони не є громадянами держави перебування або не проживають в ній постійно (статті 31,37 Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 р., статті ЗО, 36 Віденської конвенції про представництво держав у їх відносинах з міжнародними організаціями універсального характеру 1975 р.).


Получите за 15 минут консультацию юриста!